Vilka Några orsaker till blödande tandkött?

Blödande tandkött ofta uppstår efter kraftig borstning av tänderna. Detta kan ibland misstas för en normal reaktion, men kan vara en indikator på tandköttssjukdomar. Kronisk blödning i tandköttet kan betyda mer allvarliga bakomliggande sjukdomar såsom anemi eller leukemi.

Den vanligaste orsaken till blödande tandkött är dock ofullständig borttagning av plack på tandköttet linje. Detta leder till tandköttsinflammation, eller inflammation i tandköttet. Om plack inte regelbundet bort från tänderna, kommer det att hårdna och bilda tandsten. Tandsten blödning ökar och kan orsaka tandlossning, en avancerad form av tuggummi sjukdom som innebär att tandköttet skild från tänderna.

En annan vanlig orsak till blödande tandkött är skada eller trauma. Felaktig tandtråd eller borstning, tand plockar och illa proteser kan alla skada tandköttet. Brännskador orsakade av varm mat får slag i ansiktet, eller införandet av främmande föremål bidrar också till blödning.

näringsbrist kan leda till blödande tandkött i sällsynta fall. C-vitaminbrist, även känd som skörbjugg, kan leda till blödning och inflammation. Niacin brist, eller pellagra, orsakar svampinfektion, infektion och tandköttet blöder. Dessa brister kan behandlas med tillägg och bättre kost.

Användningen av läkemedel såsom kalciumantagonister kan ge upphov till en överväxt av tandköttet. Detta gör plackborttagning svårare och ökar risken för tandköttsinflammation. Acetylsalicylsyra och andra blodförtunnande mediciner förhindra blodproppar genom att blockera enzymer som läka trasiga blodkärl. Detta orsakar ofta blödande tandkött hos patienter med aspirin, warfarin eller heparinbehandling.

virus-och svampinfektioner är en annan källa till blödande tandkött. Akut herpetisk gingivostomatitis är en virusinfektion som orsakas av herpes simplex virus. Det resulterar i smärtsamma, röd och blödande tandkött. Thrush är en svampinfektion som orsakas av överväxt av bakterier i munnen. Dessa bakterier bildar en vit hinna i munnen som irriterar tandköttet och resulterar i blödningar.

Hormonella förändringar som sker under graviditet kan förvärra mild tandköttsinflammation, vilket får tandköttet att blöda. Menopausala kvinnor är också benägna att blödande tandkött. Sjunkande östrogennivåer orsakar krymper och torkning av tandköttet. Som tandköttet krymper, separata de lättare från tänderna, vilket ger bakterier och tandsten en plats att samla in.

Blödande tandkött kan ofta förebyggas genom god tandhygien, regelbundna besök hos tandläkaren och en balanserad kost. Om blödningen är allvarlig eller kronisk, eller tillsammans med andra oförklarliga symptom, en vårdgivare bör konsulteras omedelbart.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.