Vad är rekombinant DNA-teknik?

rekombinant DNA-teknik är en teknik som gör DNA kommer att produceras artificiellt. Förfarandet har använts för att ändra DNA i levande organismer och kan få ännu mer praktisk användning i framtiden. Det är ett område av medicinsk vetenskap som börjar först nu att utredas i en samordnad insats.

rekombinant DNA-teknik fungerar genom att ta DNA från två olika källor och kombinera den DNA i en enda molekyl. Det räcker dock inte kommer att göra mycket. Rekombinant DNA-teknik endast blir användbart när som på konstgjord väg skapade DNA återges. Detta kallas DNA kloning.

Det finns två huvudsakliga typer av kloning som rekombinant DNA-teknik används för: terapeutisk kloning och reproduktiv kloning. De flesta är bekanta med reproduktiv kloning, som kommer att producera en organism med en exakt genetisk information av en redan existerande organism. Detta har redan gjorts med några djur. Dolly, ett får, var det första däggdjur som någonsin återges som en exakt genetisk kopia. Terapeutisk kloning är kloning som används för att reproducera vissa vävnader eller organ, inte en hel organism.

hjälp av rekombinant DNA-teknik för terapeutisk kloning ändamål har en stor potential nytta. Till exempel kan en cancersvulst organ ersätts med en ny tillverkad av ett patientens egen DNA. Detta skulle sannolikt bidra till att minska avstötning av organ som ibland händer när en transplantation sker. Om ett hjärta är skadat, kan det till och replikeras med hjälp av rekombinant DNA-teknik. Även om dessa program kan åren, från praktisk användning, är de möjligheter.

Dessutom finns det ett antal andra användningsområden för rekombinant DNA-teknik. Det kan bidra till att grödorna mer motståndskraftiga mot värme och torka. Det kan även användas för att skapa planer med gener som stöter bort skadeinsekter. I sådana fall skulle det vara som anläggningen hade en inbyggd insektsmedel eller myggmedel, minskar behovet för människor att hantera skadliga kemikalier.

För närvarande rekombinant DNA-teknik har rönt stora rubriker när det har använts på djur, både för att skapa identiska kopior av samma djur eller skapa helt nya arter. En av dessa nya arter är GloFish ™, en typ av fisk som verkar lysa med ett klart fluorescerande färg. Även om de har blivit en populär akvariefisk, de har andra användningsområden också. Forskarna hoppas kunna använda dem för att upptäcka förorenade vattendrag, till exempel.

rekombinant DNA-teknik är inte accepterat bland vissa, särskilt sociala konservativa, som anser att tekniken är en farlig väg att devalvera det unika med livet. Vidare, eftersom vissa DNA-arbete innebär användning och destruktion av embryon, det är mer kontroversiellt skapas. Ändå förespråkare av tekniken säga det slutliga målet är att gynna mänskligt liv, inte förstöra den.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.