Vad är några orsaker till ryggsmärtor?

Ryggsmärta kan vara frustrerande, men också potentiellt mycket farlig om den inte behandlas. Det finns ett antal olika orsaker till ryggsmärta, av vilka en del kan undvikas. I många fall kommer ryggsmärta lösa efter flera dagar av vila och skonsam behandling, även om detta inte är garanterad. Om du upplever extrem eller långvarig ryggsmärta, bör du rådfråga en läkare omedelbart.

En av de viktigaste orsakerna till ryggsmärtor är stam. Felaktig organ mekanik, hållning och lyft praxis kan leda till påfrestningar, särskilt i ländryggen eller nedre delen av ryggen. En brusten eller diskbråck kan också orsaka ryggvärk, liksom ett diskbråck. Äldre personer kan vara i riskzonen för artrit och osteoporos, vilka båda kan orsaka ryggvärk. Dessutom äldre människor är mer benägna att spinal stenos, en skärpning av ryggradskanalen. Vissa infektioner och inflammationer kan leda till ryggont också. Svåra trauman som faller och trafikolyckor är en annan källa till ryggvärk.

För enkla ryggvärk, är vila ibland det bästa botemedlet. Tillämpningar av is och värme kan också hjälpa, liksom vissa aktuella gnuggar. För mer extrema ryggsmärtor, kirurgi, medicin och sjukgymnastik kan vara i ordning. En läkare kommer att besluta om den bästa kuren att fortsätta när han eller hon har fastställt vad som orsakar ryggsmärtor. Ibland kan detta kräva en ansträngande runda av test, eftersom ryggraden är mycket komplex och orsaken till ryggsmärtor är inte alltid lätt tydligare, när patienten har begränsad information.

Flera saker kan hjälpa patienter att undvika ryggsmärtor. För personer i ledande ställning som kräver lyft, bör lämplig utbildning tas emot på hur man ska lyfta och hantera material. Lämpliga hängslen kan behöva bäras samt att stödja ryggen. Regelbunden motion och en hälsosam kost för att hålla ryggen stark och flexibel är också användbara. Vissa läkare kan rekommendera regelbunden massage eller sjukgymnastik också, för att hjälpa patienter att hålla passform.

Genom att ta väl hand om din kropp, kan du undvika ryggbesvär, särskilt allvarlig ryggsmärta. Om du upplever en mild form av ryggont, vila i sängen och försöka att minimera belastningen på ryggen. Långvarig och intensiv smärta är ett tecken på att du behöver träffa en läkare, som är domningar eller stickningar i extremiteterna. Tveka inte att söka professionell uppmärksamhet för ryggsmärta, eftersom det är bättre att vara på den säkra sidan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.