Vad är några orsaker till Sore tandköttet?

Sore tandkött är ett vanligt symptom på dålig munhälsa. De är mycket vanlig hos vuxna och tonåringar. Det finns sex vanliga orsaker till ont i tandköttet: tänder, påverkade tänder, en skada, tandköttsproblem, cancer och sår i munnen.

barnsjukdomar är en smärtsam process där tänderna tränger sig genom tandköttet ytan. Denna process är nödvändig, men skapar mycket ont i tandköttet. Barnsjukdomarna brukar avslutas i barndomen, med undantag av visdomständer, som kan visas i tonåren eller i början av tjugoårsåldern.

En påverkat tand kan även skapa ömma tandkött. När en tand är på väg genom tandköttet, kan den utvecklas i fel vinkel. Som ett resultat kan tanden fastna eller påverkade och måste hämtas av en tandläkare.

Sore tandkött kan uppstå om det finns någon typ av påverkan till tänderna eller tandköttet med ett hårt föremål, såsom möbler eller golvet. Dessa typer av skador är relativt vanliga i kontakt sporter så som hockey eller fotboll. Mouth vakter är utformade för att absorbera effekten och minska risken för skador på tänder och tandkött.

Gum sjukdom eller parodontal sjukdom är mycket vanligt hos vuxna och är den vanligaste orsaken till ont i tandköttet. Gum sjukdom försvagar fastsättning av tänderna till tandköttet. Den orsakas av en infektion i tandköttet på grund av förekomst av Tarter på tänderna, på tandköttet linje. Denna typ av infektion kallas gingivit, med dess tydligaste symtomet är ont i tandkött som blöder när tänderna är borstade. Ibland finns det inga symptom än ont i tandköttet.

Obehandlad tandköttsinflammation kan gå förbi den punkt ömma tandkött. Tandköttet kan svälla, blöda, och ändra färg. Om gingivit inte behandlas, kör den sjuke risken att få sina tänder lossnar och faller ut.

mun cancer är mycket allvarligt och några av de första symtomen är ont i tandkött, dålig andedräkt, och tänder som rör sig. Andra symtom är röda eller vita fläckar i munnen, blödningar och problem med att svälja. Mun cancer är vanligast bland personer som röker cigaretter eller tugga tobak, men kan utvecklas i andra människor också.

Munsår kan orsaka ont i tandköttet om såret ligger på ytan i tandköttet, eller om tandköttet skaver mot munsår på grund av sitt läge. Täta skölja med saltvatten eller munvatten kommer att minska bakterier i munnen. Detta kommer att uppmuntra snabb läkning av sår i munnen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.