Vad är några orsaker till Faryngit?

Faryngit är ett medicinskt tillstånd som kännetecknas av en inflammerad svalget, vilket är den del av halsen och nacken placerad omedelbart bakom munhålan. Individer lider faryngit erfarenhet ont i halsen, vilket kan åtföljas av huvudvärk, feber eller svullna lymfkörtlar. Andra symptom kan vara en rinnande näsa, svårigheter att svälja och andningssvårigheter.

En mängd olika faktorer kan orsaka faryngit, som alla är olika typer av mikroorganismer. Majoriteten av faryngit fall orsakas av virusinfektioner, med de vanligaste infektioner influensa och snuva, mononukleos, adenovirus och humant immunbristvirus (HIV). Andra virus som kan orsaka faryngit omfatta adenovirus, mässling, herpes simplex, coxsackieviruses och Epstein-Barr-viruset.

Vissa typer av bakteriella infektioner kan också leda till faryngit. Grupp A streptokocker, som är ansvarig för STREP strupe är en typ av bakterier som kan orsaka faryngit. I själva verket är den ansvarig för ca 15% av fallen. Strep halsen kan också leda till allvarliga komplikationer, såsom försämrad njurfunktion, reumatisk feber, och streptokocker toxiskt chock syndrom.

Andra bakteriella infektioner som kan leda till faryngit omfatta Arcanobacterium eller Corynebacterium haemolvyticus , klamydia och Mycoplasma pneumoniae , Corynbacterium diphtheriae , och Neisseria gonnorrhoeae . Grupp C, G och streptokocker F kan också orsaka faryngit förekomma. Dessa inkluderar endokardit, meningit, och subduralblödning empyemas. Denna grupp svarar för ca 10% av fallen.

Några ovanligare typer av bakterier kan också leda till faryngit. Dessa inkluderar Francisella tularensis , Borrelia , Corynebacterium ulcerans , och Yersinia .

Sedan respiratoriska sjukdomar, bakteriella infektioner och virusinfektioner uppstår oftast i de kallare månaderna, faryngit vanligare under samma säsong. Dessutom kan faryngit bero på torr luft, vilket är vanligt under vinterhalvåret som en följd av inomhusmiljön uppvärmning. Det finns också orsaker till faryngit som inte omfattar mikroorganismer. Dessa inkluderar kemisk skada, rökning, gastroesofageal refluxsjukdom, endotrakeal intubation och neoplasi. Allergier och postnasalt dropp kan också leda till faryngit.

lämplig behandling av faryngit beror på den bakomliggande orsaken. Om faryngit orsakas av en bakteriell infektion kan den behandlas med antibiotika. Att behandla symtom på faryngit, kan en läkare rekommendera att ta smärtstillande, GURGLING med varmt saltvatten, och intag av stora mängder vätska.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.