Vad är några livsmedel som innehåller mycket purin?

På samma sätt som kolhydratrika livsmedel negativt kan påverka diabetiker, livsmedel med hög purin kan få allvarliga konsekvenser för dem som har ett tillstånd som kallas gikt. Gikt är i huvudsak en kristallisering av överskott urinsyra inte bearbetas av tarmar och njurar. Dessa kristallint inlåning tenderar att samla i fötter och andra stora leder, lämna den sjuke i en nästan konstant tillstånd av smärta om inte insättningar busting läkemedel förskrivs. Gikt var ursprungligen vara en sjukdom av välstånd, eftersom endast de som hade råd en diet rik på purin tycktes avtal den.

Idag vet vi att livsmedel som innehåller mycket purin är bara en av flera bidragsgivare för gikt. Nedsatt njurfunktion eller cirkulationsbesvär kan också vara faktorer. Standarden läkare för gikt patienter är att börja en diet med högst 15% protein konsumtion per dag. Inte alla kött har höga halter av purin, men det är ändå bättre att begränsa proteinintag hellre än att riskera frestelsen från rikare kött och proteiner.

Några av de livsmedel klassade hög i purin omfatta följande: bräss ( inre organ), ansjovis, sardiner, konserverade lever, njurar, hjärtan, utdrag kött (buljonger och buljong), gravies och olika konserver Seafoods. Andra livsmedel som innehåller något lägre halter av purin omfattar vilt och linser. Dessa är oftast de objekt som finns på en typisk inte äter för gikt patienter. Andra proteinkällor, som exempelvis nötter eller köttfärs är begränsade till en servering per dag.

Liksom med andra restriktiva dieter, är tanken att minska mängden av ett ämne som inte kan naturligtvis oskadliggörs. Många friska människor kan säkert konsumerar större mängder purin-rika livsmedel med få problem. De på hög protein dieter för viktminskning är ofta uppmuntras att konsumera livsmedel som innehåller mycket purin. Så länge kroppen fortsätter att spola bort överskott av urinsyra genom njurarna, kost hög proteinhalt bara att öka risken för gikt, men som inte orsakar tillståndet direkt.

Att äta stora mängder av varje livsmedel, oavsett om det bearbetade kolhydrater eller purin, är sällan en bra idé ur ett hälsoperspektiv, men livsmedel som innehåller mycket purin bör begränsas till en ouppnåelig lyx, inte en daglig del av en genomsnittlig kost.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.