Vad är hypertrofisk kardiomyopati?

hypertrofisk kardiomyopati (HCM) är en ärftlig tillstånd som påverkar hjärtmuskeln eller hjärtinfarkt vävnad i hjärtat. Genetisk mutation resultat i hjärtmuskeln förtjockad eller fortsätter att växa så att hjärtats funktion påverkas på otaliga sätt. Även om tillståndet är sällsynt och drabbar endast ca 2 i 1000 personer, det kan vara förödande när den inte erkänns, och tyvärr kan symtomen inte vara närvarande eller märks förrän betydande skada på hjärtat har samlat.

Ibland har tidiga symtom av hypertrofisk kardiomyopati. Det kan kännas när en person utövar eller övningar och kan omfatta andnöd, bröstsmärta, matthet, yrsel, eller en kombination av flera symtom. Människor kan också notera trötthet och de kan känna att hjärtat slår eller fladdrar i bröstet. HCM kan orsaka oegentligheter i hjärtats rytm, vilket kan vara första tecken på ett problem. Eftersom symtomen inte kan förekomma, det mest tillförlitliga sättet att förutsäga sjukdomen är att förstå familjens historia, eftersom nära släktingar med HCM kan tyda på kraftigt ökad risk.

Villkoret är inte alltid fångas direkt, och det tenderar att utvecklas till den punkt där blodflödet till hjärtat kan försämras avsevärt eller blockeras. Omkring 30% av dem som har sjukdomen inte ha hindrat blodflödet, men hjärtan kommer fortfarande att vara ineffektiva när de pumpar. Komplikationer som utvecklas från sjukdomen inkluderar obstruktion, och hjärtsvikt. Klart mest förödande möjlighet med hypertrofisk kardiomyopati är plötslig död, vanligen på grund av arytmier att stoppa hjärtat. Plötslig hjärtdöd är inte vanligt men det är en risk med HCM, särskilt om villkoret inte har erkänts.

Diagnos av hypertrofisk kardiomyopati sker genom att titta på familjens historia eller genom att utvärdera hur hjärtat när symtomen kommer. Utvidgningen av hjärtat är lätt visualiseras på ett ultraljud, som också kan analysera varje försämring av funktion. Andra undersökningar som EKG (EKGs), eller med hjälp av en Holter övervaka att utvärdera förekomsten av rytm abnormiteter är rutinmässigt också. Beroende på graden av sjukdom, kan vissa läkare vill göra en hjärtkateterisering att titta på strukturerna i hjärtat mer exakt.

Det finns ett antal behandlingar för hypertrofisk kardiomyopati. Dessa omfattar läkemedel som kan bidra till att kontrollera arytmier och förbättra hjärtfunktionen. Ibland kirurgi kallas myectomy krävs, vilket tar bort en del av den överskjutande vävnad från hjärtat.

Andra människor kan kräva en pacemaker eller en implanterad defibrillator för att stimulera hjärtat och kontrollfrågor rytm. De flesta med detta villkor ombeds att inte delta i många olika former av sport, och rekommenderade att människor äter ett hjärta hälsosam kost för att minimera skador på hjärtat på andra sätt. Med de olika behandlingar som finns, livslängd är inte alltid påverkas i hög grad, och tidig diagnos kan innebära ingrepp förr att skydda hjärtat och person.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.