Vad är förstorande meddelande?

förstorande kommunikation är en form av kommunikation som syftar till personer med talsvårigheter. Historiskt sett fanns stöd för förstorande kommunikation ges främst till personer som saknade kognitiva funktionsnedsättningar, men i slutet av 20th Century, var värdet av sådana kommunikationssystem för personer med utvecklingsstörning erkända. Använda förstorande kommunikation kan hjälpa någon på någon nivå i kognitiv förmåga ha mer frihet, och förmågan att kommunicera med andra människor, att göra allt från att skriva böcker med att ange att det är dags för en måltid.

För människor utan talsvårigheter, kommer tal naturligt, och det kan vara svårt att föreställa sig en annan sorts kommunikation. I själva verket, förstorande kommunikation, även känd som alternativ kommunikation eller alternativ och kompletterande kommunikation (AKK), är mycket olika. En form av förstorande kommunikation, teckenspråk, är bekant för många människor.

Andra former kan innefatta användning av kommunikation böcker, som har bilder av begrepp som människor kan peka på, tillsammans med letterboards, som människor använder att precisera ord. Letterboarding kan också användas med skriftliga meddelande böcker där folk pekar på vanliga ord, och automatisk teknik som innebär att någon för att ange bokstäver vid början av ordet och sedan ger snabb för möjliga ord. Förstorande kommunikation kan också omfatta utveckling av koder, till användningen av nummer symboliserar begrepp, och olika gester.

Personer som är födda med talsvårigheter får lära förstorande kommunikation när de växer upp. Personer med förvärvade funktionshinder såsom nedskrivningar på grund av stroke, degenerativ nervsjukdom, och så vidare kan få utbildning i hur man använder ACC. Vissa system arbeta självständigt, gör att människor kan kommunicera utan att en medhjälpare eller assistent, medan andra är avsedda att användas tillsammans med en medhjälpare.

Det kan ta tid för någon att lära sig en förstorande kommunikationssystem, och vissa människor måste experimentera med flera system innan de hittar en som fungerar för dem. Det är också viktigt för vänner och familjemedlemmar att bekanta sig med system som används för förstorande kommunikation så att de kan kommunicera enkelt, oavsett om någon använder en elektronisk ACC som förser personen med en elektronisk röst, en dator med ett pekdon för att peka på bilder som preciseras begrepp, eller en grundläggande letterboard.

Personer som är obekanta med ACC-teknik ibland tycker att interagera med någon som använder förstorande kommunikation tafatt. Det finns ett par saker som kan göra det lättare. Det är viktigt att fokusera på personen som kommunicerar, även om en medhjälpare eller enheten är faktiskt gör språkljud, och det hjälper att använda en bekväm kommunikation stil. Till exempel kan någon kunna nicka, men inte att tala, i vilket fall en kan fråga ja eller nej-frågor som kunde besvaras utan hjälp av ACC.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.