Vad är ett Ultraljud Guidade Biopsi?

När en person har en knöl eller vissa typer av sjukdomar som cancer i de organ, läkare vill naturligtvis ta reda på orsaken innan de tar viktigt steg för att ta bort massor av vävnad. De kan göra detta genom att utföra en biopsi, som innebär att en liten mängd vävnad för undersökning till hjälp att bekräfta diagnosen. En biopsi kan utföras i vad som kallas en "blind" mode, där läkaren använder röntgenstrålar eller beröring att avgöra vilken del av vävnad måste tas bort och sedan gör detta i förväg visuella eller beröring. Alternativt, är en vanlig metod för att exakt ta bort de celler som bör analyseras ett ultraljud guidad biopsi.

I ett ultraljud guidad biopsi, använder läkaren ett ultraljud maskin för att hitta det område där det är bäst att ta bort vävnad . Ultraljudet staven eller givaren pulser ut vågor av ljud i kroppen, och sedan beräknar deras återvändande. Hur ljudet avkastning och tas emot skapar en bild på en motsvarande skärm som kan visa mycket liten onormala värden eller områden där det skulle vara bäst att ta bort vävnad för undersökning.

En anledning till att ultraljud guidade biopsi kan vara så användbart är att det ger läkaren en närvarande korrekt bild som hon tar bort vävnad. Noggrannhet biopsi läge är absolut nödvändigt för att korrekt diagnostisera villkor. En annan fördel med detta förfarande är att den kan användas på massor som är för små för att märkas. Detta ger läkare ett sätt att göra diagnosen villkor tidigare, och kan vara särskilt användbart när överlevnad av vissa villkor förbättras med tidig behandling.

Det finns många delar av kroppen då ett ultraljud guidad biopsi kan vara utförts. Dessa inkluderar bröst, lymfkörtlar och många av de stora organen. För biopsi av bröst, de flesta patienter är medvetna om och ges en lokalbedövning. Ultraljudet i sig är vanligtvis inte smärtsamt, men att ta bort vävnad genom nål eller andra metoder kan vara obekvämt, och smärtlindring i området återsändande behövs. Mer omfattande biopsier som de i levern kan utföras på de människor som är medvetna eller som befinner sig i olika stadier av sedering.

Många ultraljud guidade biopsier är öppenvården förfaranden, och många patienter gå hem samma dag som de har en. Det kan ta några dagar därefter att avgöra vilken typ av vävnad biopsier, även om det ibland biopsier vävnad kan undersökas omedelbart. Vanligtvis, men, kan folk förvänta sig att träffa eller tala med sina läkare ett par dagar efter ultraljudet guidade biopsi för att få sina resultat och planera behandling om det behövs.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.