Vad är en urinvägsinfektion (UVI)?

En urinvägsinfektion (UVI) uppstår när bakterier in i urinröret och spridningen urinvägarna. Urinvägarna omfattar faktiskt njurarna, urinledarna, urinblåsan och urinröret, även infektioner i specifika organ beviljas olika namn. Infektioner kommer vanligtvis börja i urinröret och urinblåsan och sedan gå vidare till urinledare och njurar, så det är viktigt att få behandlade UVI snabbt innan de blir allt allvarligare.

Urinvägsinfektioner är vanligare hos kvinnor, och medan den exakta orsaken inte är känd, det är sannolikt på grund av den relativt korta kvinnliga urinröret och urinröret s närhet till vaginala och anala öppningar, så att korskontaminering.

Alla som har att använda en kateter för en längre tid är också i riskzonen för en urinvägsinfektion. Även om katetrar är steriliserade, ger de ett lätt sätt för bakterier att komma in i urinvägarna.

Hinder i urinvägarna, till exempel njursten, villkor som inte tillåter blåsan helt tomma och vissa medfödda defekter har all potential att orsaka UVI genom att införa bakterier i systemet. Någon sjukdom som försvagar immunförsvaret kan orsaka urinvägsinfektioner genom att bakterier svårare att bekämpa. Hos män, som är oomskurna är också en grogrund för bakterier.

symptom på en urinvägsinfektion varierar från person till person. De behov av att urinera ofta är vanligt, även om de faktiskt producerar lite urin vid varje given tidpunkt. Det kan också finnas en brännande smärta när man kissar och en mjölkig, grumlig eller rödaktig nyans i urinen. Det kan finnas tryck i bäckenområdet. Människor med en UVI kan också ha mer generiska symtom såsom trötthet och sliten eller har feber. En feber, tillsammans med illamående, kräkningar och ont i ryggen eller under revbenen, kan innebära att infektionen blivit allvarligare och sprida sig till njurarna.

En läkare kommer att testa för en urinvägsinfektion genom urinanalys och en infektion kan oftast behandlas med antibiotika. Om du misstänker att du kan ha en UVI bör du besöka din läkare omedelbart.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.