Vad är en Antinukleär antikroppstest?

antinukleära antikroppar är en typ av laboratorietest som ser för antinukleära antikroppar, en speciell typ av antikroppar i samband med vissa sjukdomstillstånd. Denna typ av test är oftast beställas när en patient bedöms ha systemisk lupus erythematosus (SLE), men kan beställas i andra situationer också. Ett positivt eller negativt resultat på detta test kan inte användas ensamt för en diagnos, men det kan användas i utvärderingen av en patient som kommit till läkare som klagar över hälsoproblem.

Antinukleära antikroppar är antikroppar som syftar till att binda till kärnan av celler i kroppen. Detta är ganska ovanligt, eftersom antikroppar vanligtvis syftar till att avvärja främmande inkräktare. Personer med autoimmuna sjukdomar ofta prov positiva för ett stort antal av antinukleära antikroppar, även om dessa antikroppar kan också hänga samman med andra pågående sjukdomsprocesser såsom infektioner, hormon obalans, blodsjukdomar, hudproblem och gastrointestinala problem, bland annat. Vissa patienter får också naturligt höga nivåer utan uppenbar orsak.

I en antinukleära kropp test är ett urval som dras från patienten och ett serum är beredd. Det serum används för att tvätta en tallrik kommersiellt beredd celler. Om serumet innehåller antinukleära antikroppar, kommer det att binda till cellerna på plattan. När beredningen behandlas med en antikropp som taggar på antinukleära antikroppar och fluorescerar kommer nivåerna av antinukleära antikroppar synas tydligt.

Resultaten för antinukleära antikroppar vanligen förekommer ett resultat i fråga om en titer, inte bara om att testet är positivt eller negativt. En låg titer är mindre oroande än en hög en. Människor har normalt små mängder av antinukleära antikroppar i kroppen, och dessa nivåer kan fluktuera till följd av pågående medicinska frågor, vilket gör uttryck för en titer särskilt viktigt eftersom det visar inte bara att antinukleära antikroppar är närvarande, men hur vanliga de är.

Testresultat kan också syfta på mönster. Vissa mönster av antinukleära antikroppar är associerade med särskild autoimmuna sjukdomar. Några exempel på mönster som kan uppstå under en antinukleära antikroppar inkluderar spräckliga, homogent och nukleolära mönster. Dessa kan användas som en indikator för att lära sig mer om en patients tillstånd.

Om en antinukleära antikropp-testet är positivt med en hög titer kommer ytterligare uppföljning behövs innan en läkare kan ge en säker diagnos . Detta kan omfatta testning, observation av patienten, och andra diagnostiska metoder. Förutom att användas för att undersöka möjligheten att en autoimmuna sjukdomen, en antinukleära antikroppar kan också användas i en workup av en patient som klagar över infertilitet, eftersom höga nivåer av antinukleära antikroppar är kopplade till fertilitetsproblem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.