Vad är dissociativ identitetsstörning?

dissociativ identitetsstörning, även känd som gjorde det är en av de mest kända psykiska störningar, som blev känd genom skönlitteratur och film. Även kontroversiellt i flera år, har dissociativ identitetsstörning accepterats som en riktig sjukdom av läkarkåren för år. Även om verkligheten av sjukdomen är långt ifrån vad vi ofta ser i fiktion, är sanningen den att fall av dissociativ identitetsstörning diagnostiseras runt om i världen hela tiden. Dissociativ identitetsstörning är även känd som "split personality" eller "flera personlighet" sjukdom.

dissociativ identitetsstörning hänvisar till en psykisk sjukdom där en person visar en rad helt olika personligheter, av vilka några är sekundärt och några som tar över dagligen, vid olika tidpunkter eller under olika situationer. En person som lider av dissociativ identitetsstörning behåller ofta sin ursprungliga identitet, och antar andra som kommit på och stänga till stånd beroende på omständighet.

Diagnos dissociativ identitetsstörning är extremt komplex. Psykiatriker använda särskilda riktlinjer när vi letar efter tecken på sjukdomen, inklusive strömavbrott perioder, "förlorad tid", och närvaron av minst distinkta identiteter som är omedvetna om varandras existens.

De multipla personlighet kontroverser har funnits sedan sjukdomen först på allvar studerats i mitten av 20th Century. Många experter tror att det inte är en riktig sjukdom utan en manifestation av andra psykiska störningar. Andra experter hävdar att dissociativ identitetsstörning kan vara ett sätt för sinnet att dölja tidigare missbruk eller att lura sig själv och glömma bort vissa händelser. En diagnos av "rent" dissociativ identitetsstörning är fortfarande sällsynta.

En person som lider av dissociativ identitetsstörning ofta ändras personlighet under perioder av stress eller svåra situationer, att hans undermedvetna tolkar hon inte kan hantera. Multipla personligheter tenderar att vara helt olika varandra, så till exempel en person som har en undergiven person i verkliga livet får ha en suppleant person som är stark och envis, och en annan som är diktatorisk och dominerande. Det är inte heller ovanligt att personer som i olika åldrar och utseendet på tonåring eller barn personligheter hos vuxna är vanliga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.