Vad är akut lymfatisk leukemi?

Akut lymfatisk leukemi är en cancersvulst sjukdom som är potentiellt dödliga. Denna sjukdom påverkar en persons blod och benmärg, så att kroppen gör omogna vita blodkroppar i stora antal. Dessa celler som kallas lymfocyter, finns i blod, benmärg, lymfkörtlar och andra organ i kroppen. Denna typ av cancer går snabbt och påverkar omogna celler, men påverkar inte mogna blodkroppar.

Även kallad akut lymfatisk leukemi eller akut barnleukemi är denna sjukdom som orsakas av problem i cellens DNA under celldelningen tillväxt. Dessa problem talar om för cellerna att fortsätta att växa och dela när de inte borde göra det. När detta händer går produktionen av celler fel. Den onormala celler inte fungerar på rätt sätt, de bildar istället. Ingen vet säkert vad som orsakar dessa mutationer att hända, men läkarna är överens om att de inte ärvs.

Barn är de mest sannolika offer för akut lymfatisk leukemi, särskilt de mellan tre och sju år gamla. Chansen är oftast bra att behandlingar kommer att lyckas hos barn. Även om akut lymfatisk leukemi är inte lika vanlig hos vuxna, men det förekommer i vissa människor som har nått vuxen ålder. När en vuxen diagnostiserats med sjukdomen, chanserna för en framgångsrik behandling är inte så bra. Det är möjligt för både barn och vuxna att uppleva ett återfall av sjukdomen, vilket innebär att cancerceller påträffas igen efter en period av remission.

Denna typ av leukemi orsakar en rad symptom, såsom feber, mer täta infektioner, näsblod, aptitlöshet, viktminskning, blödande tandkött, svaghet, trötthet och klumpar i halsen, armarna, magen och ljumskarna. De klumpar orsakas av svullna lymfkörtlar. Ibland misstag dessa symptom som influensa eller en annan typ av infektion. Men en person som kallar sin läkare om dessa symtom inte förbättras eftersom de förmodligen skulle göra om orsakas av influensa.

Det finns fyra olika faser för behandling av akut lymfatisk leukemi. Induktionsterapi används för att förstöra cancerceller som finns i blodet och benmärgen. Understödjande behandling används för att döda de leukemiceller som finns i hjärnan och ryggmärgen. Underhållsbehandling är att stoppa cancerceller från förnybara. För förebyggande behandling till ryggmärgen, fokuserar behandlingen på någon leukemi celler som kan finnas i det centrala nervsystemet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.