Vad är Pagets sjukdom av nippeln?

Pagets sjukdom av nippeln bör inte förväxlas med andra former av Pagets sjukdom, i synnerhet Pagets bensjukdom eller vulva. Alla tre villkor har gemensamt Identifiering och beskrivning av 19th Century brittisk läkare Sir James Paget. De är varje enskild sjukdom, uppkallad efter den banbrytande arbete av denna läkare. Pagets sjukdom av nippeln är faktiskt en form av sällsynta bröstcancer, som står för endast cirka 5% av alla bröstcancerfall, och det är vanligast hos kvinnor som är äldre än 60. Ibland yngre kvinnor kommer att få tillstånd, men det är mycket ovanligt.

I de flesta fall av Pagets sjukdom av nippeln, det mest anmärkningsvärda faktorn är att bröstvårtan är täckt med en röd flagnande och fjällande utslag. De flesta kvinnor ignorera detta tidiga utslag men om det skulle fortsätta i mer än ett par dagar, bör kvinnor se en läkare. Utslagen kan börja bilda en skorpa, och kan sprida sig ut från bröstvårtan på huden som omger den. Medan de tidiga utslag inte är särskilt besvärande, eftersom sjukdomen fortskrider kan utslag Sting, kliar eller bränner, skapa betydande obehag.

Efter att ha undersökt, diagnostiserad hälften av alla personer med Pagets sjukdom i bröstvårtan har en påtaglig tumör under bröstvårtan. Totalt 95% av personer med villkoret har en tumör i bröstvävnaden, som vanligtvis finns i närheten av mjölkgångarna. När en tumör inte kan kännas, patienter genomgår mammografi och ibland sonogram av bröstvävnad att lokalisera och identifiera tumörer. Vad skapar en viss medicinsk mysterium är att cirka 5% av fallen finns någon tumör närvarande. Men även utan en underliggande cancersvulst, vävnaden på bröstvårtan är cancerogena och kan eventuellt spridas. Alla ärenden behandlas för att förhindra spridningen.

Det finns flera alternativ för behandling. För vissa kvinnor, elakartade svulster är inte bara under bröstvårtan men har spridit sig till under armarna. Komplett mastektomi kan krävas. Andra genomgå lumpectomy och avlägsnande av eventuella bröstvårtan eller omgivande vävnad som har Paget celler. Strålbehandling efter lumpectomy eller mastektomi är standard och kvinnor kan också börja hormonersättningsterapi dämpning via oral medicin och /eller kemoterapi för att förhindra upprepning.

Det relativa överlevnaden för Pagets sjukdom av nippeln beror på det stadium då cancern upptäcks. Om villkoret påverkar bröstvårtan vävnad bara är överlevnaden 99,5%. När underliggande tumörer finns är överlevnaden bedöms av scenen och storlek av tumören och hur långt det kan ha invaderat. I etapp ett, en tumör i bröstet är inte större än cirka 0,8 inches (2,032 cm) och cancerceller inte förekommer i lymfkörtlarna. Ca 80% av människorna i detta skede är helt botade.

Steg två innebär att cancern har spridit sig till lymfkörtlarna och tumörens storlek är inte större än cirka två inches (5,08 cm). Överlevnad kan bestämmas genom noderna utsträckning lymfknutor påverkas av cancer, men de totala överlevnaden för personer som diagnostiserats i etapp två är 70%. Etapp tre patienter har en 40% av antalet överlevande fem år efter diagnos med behandling, och steg fyra patienter har en mycket lägre, 20% av överlevnad vid fem års kurs.

Det finns undersökningar behandlingar och kliniska prövningar för Pagets sjukdom av nippeln, och utsikterna för att förbättra överlevnaden är god. Som med alla bröstcancer är tidig upptäckt nyckeln till högre överlevnad. Var uppmärksam på alla utslag som bildas på bröstvårtan och gör månatliga egen examen för att kontrollera förekomsten av klumpar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.