Vad är Lou Gherig’s Disease, eller ALS?

Lou Gehrig's sjukdom eller amyotrofisk lateralskleros (ALS), går under olika namn i olika länder. I USA är det döpt efter New York Yankees skådespelare Lou Gehrig, som fick diagnosen med denna sjukdom på 1930-talet. Australier och engelska kallar skick motorneuronen sjukdom (MND). I Frankrike är ALS kallas maladie de Charcot , som härstammar från Jean-Martin Charcot, den första läkaren att skriva om problemet i 1869. Medan sjukdomen bär många namn, är dess innebörd samma runt om i världen.

ALS är en neurologisk sjukdom som kännetecknas av långsamt tynar bort, eller atrofi av de motoriska nervceller i hjärnan och ryggmärgen. Motor neuron är nervceller som förmedlar signaler mellan hjärna och ryggmärg, kontrollera muskelrörelser i armar och ben, nacke, ansikte och bål. Den gradvisa atrofi och försvagning av nervceller orsakerna till slut förlust av muskelkontroll i olika delar av kroppen. En person drabbas av ALS kommer så småningom att kunna utföra normala åtgärder som att tugga, tala, gå, till och med andningen. Nervceller som gör att hörsel, syn, känsel, lukt, smak, tänkande, inlärning och minne slipper de destruktiva effekterna av denna sjukdom.

ALS kan drabba vem som helst, men dess förekomst är vanligast bland män i åldrarna 40 och 70. Fall i USA delas in i två typer-familjär ALS (fals) och sporadisk ALS. familjär ALS är en ärftlig tillstånd som uppstår som en följd av genmutationer. Det utgör mellan 5% till 10% av alla ALS fall. En familj historia av detta villkor innebär en ökad risk för framtida generationer att drabbas på ett mycket yngre ålder än vanligt. Majoriteten av ALS-patienter lider av sporadisk ALS . Denna form attacker på måfå och har ingen känd orsak eller riskfaktorer.

Tecken och symtom på ALS är mycket subtila i början. Villkoret börjar i en del av kroppen, gradvis sprida sig till andra delar tills hela kroppen blir förlamad. Första tecknen omfattar försvagning av extremiteterna som ben och händer orsakar klumpighet och instabilitet. Personer med dessa symtom resa vanligen eller falla mycket och ofta släppa saker också. Allt eftersom sjukdomen fortskrider, symtom är muskelryckningar och kramper, vilket resulterade i fruktansvärd trötthet. Slutligen, förlamning sätter in, försämrar gå, äta och andas.

Eftersom det inte finns något botemedel mot denna sjukdom, ALS-patienter inför ett liv i kontinuerlig behandling i ett försök att fördröja utvecklingen av sjukdomen och att säkerställa att de är bekväma och självständiga. RILUTEK? är det enda läkemedlet som godkänts av Food and Drug Administration (FDA) för att bistå i att hejda effekterna av ALS. Specialister kan rekommendera andra droger samt att minska muskelkramper och ryckningar. Andra behandlingar inkluderar sjukgymnastik att utöva och stärka bortkastade muskler. Bortsett från detta, lär talterapi olika metoder att hjälpa patienter att bättre förstå när de talar.

Statistik från ALS Association visar att 50% av patienterna lever minst tre år efter diagnosen med sjukdomen. Nära 20% överlever i fem år eller mer, medan ytterligare 10% bor mer än 10 år. Att hålla dessa siffror i åtanke, forskare och specialistläkare fortsätter världen över forskning och utveckling för att bättre förstå ALS för att upptäcka mer effektiva behandlingar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.