Vad är Intermittent Explosive Disorder?

Intermittent explosiva sjukdom (IED) är en psykisk störning att påverkan en persons impuls-kontroll kapacitet. En person som har intermittent explosiv störning blir ovanligt aggressiva och våldsamma på grund av smärre incidenter. De kan förstöra egendom och skada andra på grund av små incidenter som inte står i proportion till de angrepp som de utför.

Intermittent explosiv störning drabbade verkar ha någon kontroll över sina aggressiva impulser. De kan inte stoppa sig från att bli våldsamma och är oftast uppriktigt ursäktande efter händelsen. Den impuls-kontroll sjukdom anses vara samma sjukdom som effekter spelberoende, kleptomaner och pyromaniacs.

I svåra fall av intermittent explosiv störning, har den drabbade varit kända för att begå mord eller våldsamma självmord. Om intermittent explosiv störning inte behandlas, kan våldet fortsätter att trappas upp. Symptomen på detta beteende kan först ses i barndomen och fortsätter in i vuxenlivet. Orsakerna till intermittent explosiv störning för närvarande inte kända.

Intermittent explosiva sjukdom är vanligare hos män än hos kvinnor. Kvinnor har varit kända för att uppleva störning, men som en del av premenstruella syndrom. Före en attack, har de drabbade uppgav att de känner en stickande eller känsla av upphetsning, eller till och med en hel del spänning. När attacken är över, är den drabbade kvar med en känsla av oerhörd lättnad. Men vi inser den sjuke snart vad han har gjort och känner samvetskval eller skäms över den skada han har orsakat.

Intermittent explosiv störning hög grad kan påverka en människas liv. Den kan minska en förmåga att få anställning, särskilt i arbeten som innebär körning. Det kan orsaka nedbrytningen av relationer och leda till skilsmässa. Om den sjuke är i skolåldern, kan hennes studier störas av sjukdomen och avstängning från skolan har varit känt för att ge.

Även om det finns något sätt att förhindra intermittent explosiv störning, finns det behandlingar som är tillgängliga för att hjälpa drabbade leva med det. Dessa är främst terapi behandlingar. Läkemedel kan ges, inklusive anti depressiva och stabilisatorer humör. Kurser behandling inklusive beteende och humör modifiering har också känt att hjälpa till. Med utvecklingen och forskningen kring sjukdomen fortfarande pågår, bör mer hjälp blir tillgängliga i framtiden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.