Hur matsmältningssystemet fungerar?

människans matsmältningssystem är en sekvens av organ som använder mekaniska och kemiska medel för att ta i livsmedel, bryta ner det, packa näring och energi, och mata ut slaggprodukter i form av urin och avföring. Matsmältningssystemet utvecklats stegvis under loppet av hundratals miljoner år och är den enda naturliga sättet för människor att få energi för rörelse och tänkande. Det kan hantera en mängd olika livsmedel källor, både animaliska och vegetabiliska, men tenderar att hantera livsmedel bäst när det är kokt. Eftersom lagad mat har funnits så länge, mänskligheten som art är lite "bortskämd" till sin fördel, och många människor blir sjuka om de äter mat som inte fått tillräcklig matlagning.

mun är Ingången till människans matsmältningssystem. Tänder gnash maten, bryta ner det mekaniskt, medan de tre spottkörtlarna ut saliv som innehåller enzymet amylas, som bryter ned stärkelse och fett kemiskt. Saliven gör maten lättare att svälja genom att fukta det, samt att förhindra urholkningen av tandemaljen genom att modulera pH.

Efter in i kroppen på baksidan av halsen, resor maten ner i matstrupen, som inte transporteras med självtryck utan av muskelsammandragningar. Det är därför som det är möjligt att äta medan hängande upp och ner. Interiören i matstrupen är mycket fuktig, vilket bidrar till att ytterligare bryta ner mat och förhindra skador på resten av matsmältningssystemet.

Efter att ha flyttat genom matstrupen del av matsmältningssystemet, mat och dryck når mage, för ytterligare delas upp i hanterbara bitar. Eftersom näringsämnen i livsmedel i slutändan avsedda att förbrukas av celler måste de delas in i mycket små jordlotter för leverans. Den primära agent för matsmältningen i magen är magsyra, som produceras i stora mängder och kan vara mycket surt. En sekundär agent muskelsammandragningar i magen.

Efter mage, fördelade maten flyttar in i tunntarmen, tar del av matsmältningssystemet där de flesta näringsämnen utvinning plats. När maten rör sig genom tunntarmen, är det blandat med galla, som produceras i levern, samt bukspottkörtelns juice, vilket kanske föga förvånande kommer från bukspottkörteln. Dessa två vätskor bidra till att ytterligare matsmältningen, bryta ner näringsämnen i livsmedel till den punkt där det kan absorberas av blodet. Det inre tarmen är hem till den berömda tarmludd, små levande profiler som samlas näringsämnen på en fin skala.

Det sista delarna av matsmältningssystemet är tjocktarmen eller kolon, anus och urinvägarna, som åtskiljer de flytande ämnen från den fasta frågan och skicka dem till sina respektive utträde hamnar. Naturligtvis är det människans matsmältningssystem inte 100% effektiv, och det finns många näringsämnen kvar i detta "avfall", som skall konsumeras gärna av bakterier eller skickas genom ett avfall bearbetningsanläggning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.