Hur många Muskler används för att le?

Många har hört någon version av talesättet "det tar X muskler att rynka pannan, men bara Y muskler att le," med X, som oftast är större än Y, som tyder på att det ska vara lättare att le än rynka pannan. Ändå är siffrorna i detta talesätt kan variera ganska radikalt, och även om en redovisning för de olika typer av leenden, denna mångfald lite misstänkte, valfritt antal mellan fyra och 22 verkar användas. I själva verket är det exakta antal muskler som används för att le lite oklart, men folk har verkligen genomfört omfattande forskning i frågan.

Av de 36 musklerna används för att skapa ansiktsuttryck, är bara en bråkdel som används i leende. Ändå kan det exakta antalet inblandade varierar beroende på ett urval av faktorer. Vissa människor, till exempel, hävdar att ögat crinkles är en del av ett äkta leende, och därför musklerna inblandade i denna verksamhet bör betraktas som en del av det antal muskler som krävs för att le. Forskare har också upptäckt att människor från olika delar av världen leende annorlunda, även om de kan använda många av samma muskler.

Olika typer av leenden har också väldokumenterade, från zygomatic eller äkta på helt falska. Människor gör le-liknande uttryck av olika skäl och ett sortiment av olika sätt, och varje kräver lite olika muskelrörelser. Genom att studera bilder av människor leende kan vissa kvalificerade forskare påpekar de subtila innebörd och variation bakom den till synes vänliga ansiktsuttryck.

Sex par muskler verkar vara direkt inblandade i leende: det levator anguli Oris, levator labii superioris, okuli orbicularis, risorius, zygomaticus major och zygomaticus mindre. Detta gör att totalsumman till 12 muskler troligen använts för att le. De flesta myndigheter som känner till sin anatomi verkar sätta sig på detta nummer, med 11 muskler som används för att rynka pannan. Just det: i fråga om själva antalet inblandade muskler är teoretiskt lättare att rynka pannan än att le.

Innan en säv att ifrågasätta att säga att det är lättare att le än rynka pannan grundar sig på detta bevisning, är det viktigt att vara medveten om att i sitt vilande tillstånd, munnen ofta närmar sig en leende uttryck, vilket antyder att minimal ansträngning behövs för att dra munnen till ett fullständigt flin. Dessutom muskler varierar kraftigt i storlek och styrka, så det är fullt möjligt att människor förbrukar mindre energi på ler än de gör i rynka pannan. Kanske intrepid forskare kommer att utföra en fördjupad studie för att gå till botten i frågan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.