Hur kan jag hantera angelägna om känslor?

Angelägna känslor kan plåga oss alla från tid till annan. Det är inte ovanligt att oroa sig för saker som kommande tester, arbetsinsats, beteendet eller välbefinnande av ett barn eller mönster i vårt eget beteende som störande. Även om vi alla kan oroa eller känner ångest ibland, vissa människor är mer kört fast med ångest och hitta de klara av oroliga känslor genom att ändra sitt beteende. Dessa förändringar kan vara till det bättre, om du känner dig orolig över din vikt och börja äta en sund kost och motionera är antagligen gynnar dig själv, sätta oroliga känslor att vila. Men förändringar kan också vara till det sämre, du plötsligt undvika saker i ditt liv eftersom deltagandet i dessa saker gör dig så orolig.

Ångest kan orsaka sömnlöshet, svårigheter att upprätthålla relationer, overmedicating med mat, dryck, sex och et cetera, och som sagt, beteende skatteundandragande. I svåra fall kan ångesten leda till att vi har panikattacker, som kan vara en utmaning att övervinna, och många människor kan känna, när attacken pågår, som de dör eller har en hjärtattack. Men även ångest som helt enkelt gör det svårt att sova på natten är nog att ha en mycket negativ inverkan på ditt liv.

Det finns ett antal sätt att hantera oroliga känslor. Om dessa känslor har stor genomslagskraft, att beröva er från vila, förändra sättet du lever ditt liv, eller orsaka panikattacker, det är en bra idé att söka hjälp. Först kanske du vill se en terapeut, eftersom det finns många bra behandlingar att hantera oroliga känslor. En av de förordade viktigaste metoderna kallas kognitiv beteendeterapi (KBT), som kan hjälpa dig att tänka på och kontextualisera dina känslor. Ångest kan ofta dölja grundläggande övertygelse eller traumatiska händelser, eller djup sorg. Komma på vad som är bakom ångest med KBT har visat sig effektiv för många.

När oroliga känslor är fortfarande inte upp till vila med behandling enbart kan du lida av generaliserat ångestsyndrom eller panikångest. Med hjälp från en psykiater kan du hitta mediciner som hjälper reglera hjärnans kemiska skapa alltför angelägen om svar på det dagliga livet. Medicinering och KBT används tillsammans för att klara av ängsliga känslor som orsakas av en verklig medicinsk störning.

För lätt känslor av ångest, kan du finna lättnad att prata med en vän, en skola kurator, dina föräldrar, en pastor, eller en betrodd vän till familjen. Det kan även hjälpa att fundera på hur du svarar på mild ångest. Om ängslig känsla leda till att du gömmer i ditt rum och inte gå till jobbet, du är förmodligen bara att bli mer orolig. I avsaknad av verkliga ångestsyndrom finns det några saker som kan komma till rätta med plågsamma känslor.

Först äter en hälsosam kost och undvika att äta för mycket för att lugna ångesten. För det andra, inte medicinera inte ångest med olagliga droger eller dricka, som snabbt kan förvärra problemet. Tredje, försök att få motion varje dag. En 30-minuters till timmar långa promenad hjälper stimulera tillverkningen av kemikalier som kan få dig att känna dig mer avslappnad, och hjälpa dig att sova bättre på natten. Meditativa övningar som Tai Chi och yoga kan också vara till hjälp, och många människor finner bön, meditation eller djup andning övningar mycket lugnande för sinnet.

När dessa metoder inte hjälper dig att hantera oroliga känslor, ser en terapeut. Det finns hjälp, oavsett hur illa ångest är att du känner dig. Att nå ut till hjälp, och även med hjälp av medicinering vid behov är inte svaghet, utan istället är ett starkt sätt att återerövra ditt liv och bli av med genomträngande ångest.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.