Har Tuggtobak orsaka cancer?

Många människor tror att tuggtobak är mycket säkrare än cigaretter, och att de fortfarande kan få sina nikotin detta sätt utan att riskera cancer. Detta är sant, och det finns många sätt på vilka tuggade tobak höjer risken för cancer i olika delar av kroppen. Det är sant att till skillnad från cigaretter, tuggtobak sannolikt inte orsakar lungcancer, eftersom det inte inandas, men andra former av cancer kan orsaka kan vara lika dödligt.

Tobak innehåller en mängd kemikalier som är kända för att orsaka cancer: en hela 28 ämnen som är cancerframkallande. Vissa av dessa carcinogener kallas tobaksspecifika nitrosaminer och andra inkluderar vissa produkter de flesta människor skulle inte vilja smälta i andra former, t. ex. arsenik och formaldehyd. Dessa är gift för kroppen, och med tiden kommer de att ha negativa effekter på kroppen, bland annat kan skapa cancer.

Av särskild risk för de som använder tuggtobak munhålecancer, eftersom kemikalier sitta i munnen under längre perioder. De kan ha det övergripande större effekt på munnen än rökning, och de kan leda till bildandet av pre-cancerösa vita fläckar kallas leukoplaki. De som tuggar tobak på är stor risk för alla typer av oral cancer, men i synnerhet typer som omfattar tunga, läppar och tandkött.

munhålecancer, särskilt när de inte upptäcks tidigt kan vara förödande. Det kan kräva borttagande av vissa vävnader i munnen, halsen, bihålor, eller läppar, och det kan kräva pågående behandling med saker som kemoterapi eller strålning. Fem år efter människor får en muntlig cancerdiagnostik, 44% av dem har dött. På tio år siffran är ännu mer drastisk, och 59% av personer med cancer i munhålan inte har överlevt den tioåriga varumärket.

Även lungcancer anses vara en av de mest dödliga cancerformer, en annan typ som är svår att behandla och som anges i hög dödlighet är pankreascancer. Det är definitivt känt att tuggtobak ökar risken för bukspottkörtelcancer, och detta är skäl nog att inte använda ämnet. Inom ett år efter diagnos av detta tillstånd, hävdar pankreascancer livet för 80% av de människor som det berör. När behandlingen är möjligt, kan människor överlever om 20 månader, men även med behandling och mycket tidig diagnos, 75-90% av personer med detta villkor kommer att dö inom fem år.

Några studier tyder också på att tuggtobak höjer risken för andra typer av cancer i mag-tarmkanalen, däribland några av former för mag-och tarmcancer. Även marknadsförs som ett alternativ till rökning, finns det några studier som tyder på att nikotin nivåer i tuggtobak är ännu högre än i cigaretter, och eftersom användningen är vanligast bland äldre ungdomar kan det leda snabbt nikotinberoende. Innan den första kontakten eller tugga fattas, bör människor vara medvetna om att tuggtobak utan tvekan orsakar cancer, och de riskerar liv och hälsa när de använder den.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.