Finns det något sådant som bra Stress?

Ordet stress /em> är ofta förknippas med endast negativa faktorer såsom överansträngning och komplikationer hälsa. Men det finns också sådant som bra stress. Det kallas eustress och att begreppet myntades av forskaren Hans Seyle som skapat teorin om stress. Eu är grekiska för bra eller väl .

Enligt Seyle, när kroppen reagerar på känslor av rädsla, ilska och smärta, reagerar också på ett liknande sätt som mer behagliga känslor, såsom spänning, förväntan och självförverkligande. Båda typerna av stressorer orsaka hormon som kan ge ett förändrat blodtryck och andra effekter i kroppen. Den enda verkliga skillnaden mellan bra stress och dålig stress är att den positiva typen sägs inte vara lika skadligt för kroppen totala välbefinnande. Kronisk negativa faktorer såsom överansträngning och ångest tros skapa varaktiga skadeverkningar på kroppen.

Hans Seyle började forska begreppet stress i 1936 i Montreal, Quebec's McGill University. Han noterade att stress var ett svar av kroppen för att försöka anpassa sig till stressorer. Seyle slutsatsen att om stress fortsatte eller kronisk, ett sjukdomstillstånd eller ohälsosamma tillstånd kan leda till. Eftersom stress inte bara påverkar kroppen fysiskt utan även mentalt och känslomässigt, får bra stress lägga till en hälsa och välbefinnande på ett positivt sätt.

Bra stress kan skapa emotionella känslor av välbefinnande. Till exempel stress en lag student upplevde studerar kan resultera i en stark känsla av att utföra när han eller hon passerar ribban examen och kan börja en karriär som advokat. Uppfyllandet väckts av god stress kan också upplevas på ett bröllop dag eller när du fyller något utmanande men givande. Till exempel kan en aktör upplevelse rampfeber och har tillhörande känslor av stress såsom fjärilar i magen känsla, palmer svettig och en hjärtklappning, men efter föreställningen kan känna underbar på att ha övervunnit sin rädsla tillräckligt för att avsluta spela .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.