Vilka symtom på tuberkulos?

Tuberkulos, eller tbc, är en vanlig sjukdom, ungefär en tredjedel av världens befolkning har varit utsatt, men de flesta förblir asymtomatiska. Människor som har en aktiv tuberkulos infektion tenderar att uppleva ett klassiskt mönster av symtom och tecken. Symtom på tuberkulos omfattar ofta kronisk hosta som kan ge blodiga upphostningar, bröstsmärtor, viktminskning och feber.

Hos människa är tuberkulos orsakas av Mycobacterium tuberculosis , en bakterie som infekterar lungorna. Diagnos av tuberkulos bekräftas på grundval av lungröntgen, hud testning, och sputum testning, som en person med tuberkulos kommer att ha bakterier i sina sputum. Sputum är fråga som hostas upp från de nedre luftvägarna och luftvägar, och innehåller slem, saliv, och alla bakterier infekterar de nedre luftvägarna och lungorna.

Preliminär diagnos är normalt på grundval av symtom på tuberkulos som kan förekomma. De vanligaste tecknen och symtom på tuberkulos innehålla en kronisk hosta, blod i sputum, nattliga svettningar och feber, värk i bröstet, och oförklarlig viktminskning. En person med dessa symtom vanligtvis kallas för lungröntgen, sputum testning och andra tester för att bekräfta en tuberkulos diagnos.

symtom på tuberkulos är ett resultat av infektion av M. tuberkulos bakterie. Infektion startar när bakterierna börjar kolonisera alveolerna i lungorna. När kolonisering börjar, är bakterier förtäras av immunceller som kallas makrofager, en celltyp som ansvarar för intag och bryta ned bakterieceller och cellulära skräp. Makrofager har vanligtvis inga problem med att smälta bakterier, men de är oförmögna att döda M. tuberkulos bakterier de har förtärts.

Då infektionen förskott andra immunceller, bland annat T-celler och B-celler, börjar samlas kring de infekterade makrofagerna. Den immunceller form klumpar kallas granulom, som är små regioner i infekterade makrofagerna omgiven av T-och B-lymfocyter. Immunsystemet former granulom i de fall där immunceller inte kan eliminera infektioner, istället för att döda patogenen, immunsystemet väggarna utanför det smittade området som omger den med en barriär av celler. Inom granulom, lymfocyter utsöndrar cytokiner för att döda de invaderande bakterierna.

De klassiska symtomen på tuberkulos, däribland blodiga sputum, den karakteristiska hosta och feber, är alla orsakade av denna kroniska infektion. Mönstret av infektion kan omfatta flera cykler av granulombildning, vävnad förstörs, och healing, och kan pågå år och till och med decennier om sjukdomen inte behandlas. Då infektionen förskott, blir lungvävnad gradvis ärrad, minska lungfunktion för den enskilde individen. Personer som är infekterade också blivit mer smittsam eftersom sjukdomen förskott, eftersom deras lungvävnad blir nekrotisk de är mer benägna att hosta upp smittat material.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.