Vilka riskfaktorer för diabetes?

Det finns två huvudtyper av diabetes. Typ 1-diabetiker inte kan få någon insulin och måste ta insulin i kroppen. Typ 2-diabetiker kan producera några, men inte tillräckligt med insulin, och ofta behöver medicin för att kontrollera blodsockernivån. Vanliga riskfaktorer för diabetes inkluderar högt kolesterolvärde, högt blodtryck, graviditet, kroppsform, vikt, etnicitet, genetisk disposition, livsstil och ålder.

Ålder är en av de riskfaktorer för typ 2 diabetes. Typ 2-diabetes kallas också åldersdiabetes eftersom den här typen drabbar ofta vuxna i åldern 45 och uppåt. Men är yngre vuxna och barn börjar också bli mottagliga för att utveckla denna typ av diabetes.

Brist på motion och dålig kost anses riskfaktorer för diabetes i alla åldrar. Studier har visat att intag ordentligt och tränat regelbundet kan i många fall förhindra utvecklingen av diabetes hos de med diabetes och /eller genetisk disposition för diabetes.

genetisk disposition är en av de riskfaktorer för diabetes. Det finns en risk att utveckla någon typ 1 och typ 2 diabetes om en släkt har typ 2 diabetes. Genetiska riskfaktorer för diabetes är särskilt starkt om en nära släkt som en förälder eller syskon har typ 2 diabetes. En persons etnicitet är en annan riskfaktor för diabetes. De med Afrika, Latinamerika, aboriginer eller asiatiska anor tros vara bland de etniska grupperna med den högsta riskfaktorer för diabetes.

vikt och kroppsform är riskfaktorer för diabetes också. Överviktiga personer har en högre risk att utveckla diabetes än de som uppnå och bibehålla en hälsosam kroppsvikt. De med äppelformade siffror som det som överflödigt fett är i buken tros ha en större risk att utveckla diabetes än de med päronformad siffror som det som överflödigt fett är på höfterna.

Graviditet är en riskfaktor för diabetes. En del kvinnor utvecklar diabetes under graviditet när deras hormoner har svårt att kontrollera sitt blodsocker. Vanligtvis är det blodsockernivåerna förblir normala efter det att barnet är fött, men ungefär 40% av kvinnor med graviditetsdiabetes fortsätta att utveckla typ 2 diabetes. Att vara gravid med en ännu större barnet ger en kvinna särskilt mottagliga för graviditetsdiabetes.

högt kolesterol och högt blodtryck har visat sig vara starka riskfaktorer för diabetes. Rätt kost och motion kan hjälpa till att hålla kolesterolet och blodtrycket på sunda nivåer som kan bidra till att förebygga diabetes. Både typ 1 och typ 2 diabetiker bör se till att hålla blodtryck och kolesterol under kontroll tillsammans med deras blodsocker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.