Vilka är symtomen på Bone Cancer?

Primär skelettcancer eller cancer som uppstår i ben, är relativt sällsynt, men förekommer oftare hos barn än vuxna. Men det är cancer som sprider eller metastasizes att bena mycket vanligare i alla åldrar. Faktum är att vissa former av cancer sprids oftast till skelettet, såsom sköldkörtel, prostata-, lung-eller bröstcancer. Dessutom, om cancern kan komma från eller sprider sig till något ben, armar och ben är vanligast drabbade. Var och hur sjukdomen yttrar allmänhet avgör vilka symptom av ben cancer kan upplevas.

Till skillnad från andra cancerformer som är specifika för vissa organ och benämns på detta sätt beroende på dess placering i kroppen, är ben cancer i allmänhet som tillsammans kallas sarkom . Men det finns tre olika typer av primära ben cancer: chondrosarcoma , som vanligtvis påverkar brosket i bäckenet, höftleden, eller bog, osteosarkom , som vanligtvis sker i överarmen eller knä, och Ewings sarkom , som vanligtvis förekommer i benmärgen eller nervvävnad i ben, armar, bäcken eller ryggrad. Av dessa osteosarkom och Ewings sarkom är vanligare bland ungdomar i åldrarna 10 och 25 år. Chondrosarcoma, å andra sidan finns nästan uteslutande hos äldre patienter.

Tyvärr får symtom på skelettcancer inte att visas på ett signifikant sätt förrän sjukdomen har avancerat. Dessutom har många typer av cancer utvecklas långsamt under en lång tid, vilket kan leda till att patienten bidra symtom på ben cancer till en åldersrelaterade tillstånd i stället, som ledgångsreumatism. Andra faktorer som påverkar symptomen av ben cancer är den specifika platsen och tumörstorlek.

De vanligaste rapporterade symtomet är allmän smärta i det drabbade benet, som kan beskrivas som tråkig och värk, eller som en skarp och huggande. Smärta kan också vara återkommande. Ibland kan en knöl eller tillväxt ur den cancerform som inte åtföljs av smärta. Tyvärr, även detta kan ignoreras i tron att tillväxten kan vara en cysta. Slutligen är det inte ovanligt att en patient upplever inga symptom på ben cancer alls.

Det kan finnas andra symtom på ben cancer som kan förekomma annat än smärta, dock. Först oförklarlig svullnad av en lem eller gemensam kan tyda på att en tumör är närvarande. Ibland kan trötthet, feber och oförklarlig viktminskning förekomma. Dessutom kan uppkomsten av skelettumörer orsaka ett överskott nivå av kalcium som cirkulerar i blodet, som kan ge illamående och anfall av förvirring. Slutligen kan det drabbade benet blir mer mottagliga för brott, vilket kan förklara varför många arm och ben cancer ben upptäcks när de behandlar röntgenstrålning som har valts efter ett fall eller skada.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.