Vilka är effekterna av amfetamin?

Effekterna av amfetamin varierar beroende på vikt, längd och allmänna hälsa på en person. Hur amfetamin tas också kan ge olika effekter. Kortsiktiga effekter av amfetamin kan vara ökad energi, irritabilitet, och en minskad aptit. Psykos, undernäring, och hjärnskador är några av de långsiktiga effekterna av amfetamin som skulle kunna upplevas.

Amfetamin kan injiceras, sväljas, snusas, eller rökt. Injektioner verkan nästan omedelbart, medan effekter via andra former kan ta upp till 40 minuter. Amfetamin också kallas hastighet eftersom de påskynda kroppens processer. De första effekterna av amfetamin består ofta av förhöjt blodtryck, hjärtfrekvens, svettning och andning. Huvudvärk, elev dilatation, och en torr mun också kan inträffa på samma gång.

Andra effekter av amfetamin kan vara en skärpt känsla av välbefinnande och ökade mängder av självförtroende och energi. Dessa är bland de viktigaste effekterna som kan orsaka en person att bli beroende av amfetamin, och är särskilt vanliga bland dem som ofta nattklubbar. Eftersom det första euforiska effekterna av amfetamin försvinner, kan abstinenssymptom ställa in Symptomen kan vara trötthet, depression, panikattacker, eller känslor av ilska och rastlöshet. I synnerhet kan panikattacker leda till paranoia, som i sin tur ibland kan trappas upp till hallucinationer.

Människor kan ta amfetamin flera gånger för att undvika utsättningssymtom, och detta kan leda till överdoser. Överdosering kan också hända i de som har byggt upp ett motstånd mot euforiska effekterna av amfetamin. I en sådan situation kan man försöker ta mer att återta detta tillstånd av eufori. De som överdos på amfetamin kan uppleva hög kroppstemperatur, stroke, kramper, eller hjärtsvikt.

De som använder amfetamin regelbundet kan bli så fysiskt och känslomässigt utarmade över tiden att de inte äter mycket på alla. Undernäring, parat med bristen på sömn att många missbrukare erfarenhet kan sänka naturliga försvar av kroppen, vilket gör dem mer mottagliga för infektioner. Hjärnskador kan också hända att de som använder amfetamin. Skadade hjärnceller kan resultera i att tänka nedskrivningar, minnesförlust, och våldsamma humörsvängningar.

Illegal amfetamin är ofta oren. Detta innebär att ren amfetamin ofta är blandade med andra ämnen som efedrin, druvsocker eller socker. Dessa är potentiellt giftiga kombinationer, och kan orsaka stelkramp, skador på hjärnan, hjärtat eller levern, kollapsade vener, och bölder. De som injicerar dessa amfetamin löper också en ökad risk för hepatit och humant immunbristvirus (HIV).


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.