Vilka är de olika typerna av diabetes?

Diabetes är en ämnesomsättningssjukdom som kännetecknas av svårigheter med bearbetning av glukos, orsakar en höjning av blodsocker och ett sortiment av andra hälsoproblem. Det finns tre huvudtyper av diabetes: graviditetsdiabetes, typ I-diabetes och typ II diabetes. Behandlingsplaner för de olika typerna är mycket olika, även om de har många gemensamma drag i form av symtom och potentiella risker.

typ I-diabetes kallas också ibland "insulinberoende diabetes. " Det är en autoimmuna rubbning som kroppens immunförsvar angriper de celler som normalt genererar insulin, ett ämne som behövs för smälta glukos. Patienter med typ I-diabetes måste ta extra insulin och kontrollera blodsockret noga för att behandla sjukdomen, och vissa livsstilsråd kan göras lika bra att göra patienterna mer hälsosamt i allmänhet. Omkring 10-15% av diabetiker har denna form av diabetes.

Typ II-diabetes kännetecknas av en utveckling av insulinresistens, vilket innebär att kroppen plötsligt behöver mer insulin för att bearbeta glukos än den kan producera. Det kan orsakas av genetiska faktorer och livsstil, övervikt, till exempel, kan sätta människor i riskzonen för att utveckla typ II diabetes. Detta villkor kan behandlas med livsstilsförändringar och ibland med hjälp av läkemedel också.

Som du kanske förstår, uppstår graviditetsdiabetes hos gravida mödrar. Det är vanligen snabbt diagnosen eftersom läkare regelbundet kontrollera blodsockernivån för sina patienter. Denna form av diabetes försvinner vanligen med barnets födelse, men vissa åtgärder kan vidtas för att behandla det, vilket minskar den potentiella risken för fostret. Graviditetsdiabetes kan orsaka hälsoproblem för barnet senare i livet, och problem med graviditeten, men det är inte alarmerande om det är snabbt fångas och åtgärdas.

Ett annat villkor, som kallas diabetes insipidus, påverkar njurarna. Detta villkor har ingenting att göra med insulin, men den delar symptom på ökad urinproduktion med diabetes, varför den har "diabetes" i sitt namn. Patienter med detta tillstånd, ger en mycket utspädd urin i stora volymer, oavsett hur mycket de dricker, och det är oftast behandlas med antidiuretiskt hormoner och kost.

Diabetes har blivit ett mycket hanterbart skick, för patienter som fångar det tidigt och hålla fast vid sina behandlingsplaner. Det är mycket viktigt att få regelbundna kontroller och följa medicinska råd när du har diabetes, eftersom komplikationer av denna sjukdom kan vara ganska allvarligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.