Vad kan jag göra om jag har svårt att sova?

Det finns ett antal saker du kan göra om du har svårt att sova. Få en natts god sömn kan bryta mönstret av sömnlöshet, vilket gör det lättare för dig att komma tillbaka in i rytmen att sova bra på en regelbunden basis. Det kan att du vet att många kämpar med sömnlöshet och att hanteringen av sömnlöshet behöver inte vara svårt.

Ett av de bästa sätten att förbättra sömnen är att förbättra din sömn hygien, den uppsättning vanor som omger sova och går till sängs i ditt hus. I sovrummet, använda tung persienner eller gardiner för att kontrollera ljuset, och se till att du är isolerade från ljudkällor som kan störa sömnen. Utse sovrummet specifikt som en plats för avkoppling och sömn, och undvika att ta arbete i sovrummet. Göm din klocka så att du inte kommer att stirra på den om du inte kan få bort att sova, och hålla sovrummet svalt, som sval temperatur tycks främja god sömn.

Du kanske också vill ändra dina vanor runt läggdags. Försök att hålla sig till en specifik sova schema: går upp vid samma tid varje dag, och somnar ungefär samma tid varje kväll, även på lediga dagar. Ta för vana att utöva på eftermiddagen eller kvällen och överväga duscha eller bada precis innan säng att slappna av dina muskler och få i en sömnig sinnesstämning. Ät inte på minst två timmar innan du planerar att sova, och överväga att äta den största måltiden på dagen vid lunch, och äta lätt middag.

När du kommer i säng för att gå till sömn, ta några djupa andetag och försöka slappna av din kropp. Försök inte tvinga sig in i sömnen, men fokusera på din andning och rensa sinnet. Om du inte har somnat efter 15 till 20 minuter, gå upp och göra något annat runt huset, till exempel läsa i vardagsrummet en halvtimme. Detta bidrar till att bryta mönstret att ligga vaken i sängen, genom att låta din hjärna vet att ni kommer att utöva en annan verksamhet om du inte kan sova.

Ibland är sömnproblem relaterade till emotionella problem. Om du är under stor stress eller om du har upplevt ett trauma, kan du överväga att göra ett möte med en rådgivare att prata om det. Han eller hon kan hjälpa arbeta igenom dina problem och föreslå några avslappningsövningar som kan främja sömnen. Psykiatriker kan också ordinera läkemedel som kan användas som sover stöd, men dessa bör helst användas som en sista utväg, eftersom medan sömntabletter inte tvinga dig att sova, de inte löser de underliggande problem som orsakar din sömnbrist.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.