Vad innebär det att vara dubbelt ledade?

Det finns många missförstånd när det gäller innebörden av att vara dubbelt ledade. I ett fall innebär den term som dubbelt ledade människor har dubbelt så många skarvar än normala människor. Vissa tror även att dubbla skarvar tillåter dubbla vanliga summan av rörelse. Dessa betydelser är myter. Alla människor har samma antal ben och leder, som alla har liknande kapacitet för rörelse. Så vad betyder det egentligen innebär att vara dubbelt ledade?

Om du är dubbelt ledade betyder det helt enkelt att dina leder och deras omgivande strukturer, som kallas ligament och senor, är ovanligt flexibla, så att du kan böja eller rotera dem på ett sätt som andra människor tycker är omöjligt och smärtsam. Dessutom kan du sträcka på leder, ligament och senor i större utsträckning än vanligt upplevs av personer med normal flexibilitet. Till exempel finns det cirkusartister som kan böja sina kroppar på ryggen från midjan, låsning huvudet mellan benen. Andra dubbelt ledade människor kan böja tummen åt fel håll tills de tips röra vid deras händer.

Ur medicinsk synvinkel är dubbelt ledade och är synonymt med Hypermobilitet . Detta är ytterligare ett missvisande, som "hyper" anger det som är för mycket. Dubbelt ledade människor inte overextending sina leder, utan är snarare så att de kan fungera till sin fulla kapacitet. Det råkar vara så att denna kapacitet är bortom den typiska persons förmåga till rörelse.

Hur går det till?

fogar är det gångjärn som ansluter två eller flera ben tillsammans, så att rörelser och rörelser kan ske naturligt i en viss riktning. Ball-and-socket leder, dock leder där rundade slutet av ett ben passar in i den ihåliga en annan, vilket gör att roterande rörelse i alla riktningar. Öppnandet eller ihåliga i vilken de ben som sitter kallas ett uttag. Djupet på en sockel avgör flexibilitet i den gemensamma. Brosk, en fast fibrös vävnad som består av ett protein som kallas kollagen, kuddar ben i lederna och är en annan faktor som påverkar gemensamma vekt.

extrem flexibilitet i dubbelt ledade människor orsakas av en kombination av flera faktorer. Dubbelt ledade människor har ett mycket grunt uttag, vilket möjliggör mer rörelse i båda riktningarna. Om boll-och-socket leder beträffar, kan människor med dubbla skarvar avsiktligt och smärtfritt flytta ut benet helt från sin sockel och sedan flytta tillbaka den på plats igen. Grunt uttag, i kombination med ben ändar som är mjukare än normalt, även bidra lederna halka och enkelt flytta i alla riktningar. Ligament och brosk som sträcker sig utanför de vanliga utsträckning inverkan gemensam flexibilitet på samma sätt.

Spelar det någon roll?

Vi har alla dubbel längdskarvat någon gång i våra liv. Ett bra exempel kan tas från vår barndom, när vi kunde böja från midjan och tryck spetsarna på våra fingrar på golvet och samtidigt hålla våra ben rakt. När vi blir äldre, våra ledband, brosk och ben hårdnar, förlorar sin smidighet. Det är därför någon sport som kräver utökade flexibilitet, som gymnastik eller balett, bör inculcated från tidig ålder. Så, är dubbelt ledade spelar ingen roll så länge det inte negativt gör påverkar vår hälsa och välbefinnande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.