Vad bör jag veta om IUD borttagning?

Borttagande av en spiral (spiral) är en rutin, och för dem som fortfarande använder IUP, kan det hjälpa att veta att avlägsna oftast snabbare och mindre smärtsam än insättningen. Vissa människor utvecklar oro IUD bort eftersom införandet processen var obehagligt eller för att de har hört att spiralen tas bort är smärtsam, men detta är i allmänhet inte är fallet. I händerna på en kompetent gynekolog är detta förfarande snabbt och relativt okomplicerat.

IUP är utformade för att förhindra graviditet. De är ofta rekommenderas att kvinnor i långsiktiga relationer som löper liten risk för sexuellt överförbara infektioner, eftersom de är lättare att hantera än många andra former av födelsekontroll, och eftersom de tenderar att ha minsta möjliga biverkningar. Det finns två typer av IUP: IUP koppar, som förhindrar graviditet genom att långsamt utsöndrar koppar, och hormonella IUP, som utsöndrar hormoner. Koppar IUP senaste ca 10 åren, medan hormonella IUP pågå i fem år.

Det finns flera skäl till IUD borttagning. När en spiral löper ut måste den tas bort och en kvinna kan begära ersättning samtidigt. IUP kan även tas bort från kvinnor som vill bli gravida eller kvinnor som upplever obehagliga biverkningar. IUP är också typiskt bort efter det första året av klimakteriet.

Förfarandet börjar med en rutinmässig gynekologisk undersökning, där läkare konstaterar ställning i livmodern genom att föra in sina fingrar i slidan och palperas buken med den andra handen. Denna undersökning testar också för ömhet eller fysiologiska förändringar, vilket kan tyda på ett medicinskt problem. Samtidigt, lokaliserar läkaren att spiralen strängar för att bekräfta att spiralen är kvar. Nästa är ett spekulum in för att göra det lättare för läkaren att se, följt av en tenaculum, en särskild medicinteknisk produkt som stabiliserar livmodern. Vid det här tillfället, griper läkaren att spiralen strängarna med pincett eller klämmor och försiktigt drar spiralen ur livmodern. Som IUD involverad armarna på spiralen tryckas in, så att den kan glida ur.

Om spiralen inte verkar vara på väg, kan läkaren ultraljud området för att se varför enheten inte kommer ut. Läkaren kan behöva ändra vinkeln på klämmor, eller att spiralen kan vara inbäddad i livmoderväggen, i vilket fall patienten kommer att få ett bedövningsmedel, så att läkaren kan sätta in pincetten i livmodern för att ta tag i spiralen och ta bort den . Ibland kan en operation vara skyldiga att gratis en inbäddad spiral, och det är den allvarligaste potentiella komplikation av IUD bort. Ett ultraljud kan också genomföras om läkaren inte kan känna eller se strängarna, i fall att spiralen har av misstag kommit ut. Om strängarna har indragen i livmodern kommer klämmor att användas för att fatta tag i dem, så att läkaren för att dra spiralen ut.

En del kramper och blödningar kan förväntas under och efter spiral borttagning. Vissa kvinnor tycker om att ta acetylsalicylsyra eller annan mild smärtstillande innan förfarandet för att minimera smärta. Vissa läkare rekommenderar också att avstå från oskyddat samlag för en vecka innan en planerad spiral avlägsnande enligt ägglossning efter ett avlägsnande kan leda till graviditet om spermierna är närvarande, och spermier kan vara upp till fem dagar.

Precis som att gå till tandläkaren, en spiral avlägsnande tenderar att vara mer skrämmande när man är schemaläggning det (och tas bort). Väl inne i kontoret, är förfarandet oftast mycket snabbt, och ett minimum av smärta är inblandad. Det är viktigt att ta bort och ersätta IUP efter de löper ut, om man inte vill bli gravid, och för kvinnor bedriver graviditeten är IUD bort naturligtvis det första steget. Om du hade en obehaglig insättning upplevelse som orsakar att du kan fördröja IUD bort, kan du boka tid hos en annan läkare, överväga att be dina vänner om de har några rekommendationer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.