Vad är vissa typer av ryggproblem?

Det finns många olika typer av ryggproblem och var och en kännetecknas av olika grader och typer av smärta. Muskelbristning och problem skivan är typiska orsaker till ryggsmärta. Några vanliga typer av ryggproblem är ischias, ett diskbråck och artros. Tillbaka problem kan orsaka akut eller kronisk smärta.

Kroniska ryggsmärtor varar i minst flera månader. Det kan sluta under en tid och sedan återvända. Akut ryggont är tillfällig smärta som börjar plötsligt och varar bara några dagar eller några veckor. Akuta ryggsmärtor kan uppstå efter att lyfta något tungt eller vrida tillbaka från tex halkar och faller. Både kroniska och akuta ryggsmärtor kan mild till allvarlig och i den övre eller nedre delar av ryggen.

Ischias är ett vanligt rygg problem som omfattar den irritation av ischiasnerven. Ischiasnerven börjar vid nedre delen av ryggen och går igenom bäckenområdet ner på baksidan av benet. Det är den största nerven i kroppen. Det vanligaste symptomet för ischias är smärta som börjar i nedre delen av ryggen och fortsätter ner på baksidan av benet. Stickningar, domningar eller svaghet i rygg och ben kan också förekomma.

Ett diskbråck är en typ av rygg problem som vanligtvis uppstår i ländryggen. Ländryggraden är den del av ryggraden mellan revbenen och höfterna. Skivor är det stötdämpande materialet som bidrar till att flytta och skydda ryggrad och ett diskbråck uppstår när en skiva trycker på nerverna runt ryggraden. En halkat eller spruckna skiva är detsamma som ett diskbråck. Den naturliga åldrandeprocessen minskar mängden stötdämpande materialet mellan skivor, så ett diskbråck är mer sannolikt hos äldre.

Artros är ett annat tillbaka problem som är mer sannolikt med tilltagande ålder. Personer över sextio är särskilt utsatta för artros. Artros är en typ av artrit som förstör ledbrosk, eller stötdämpande protein, som finns mellan benen. Symtom på rygg problem i samband med artros omfattar en molande värk på en del av ryggraden när man reser sig ur sängen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.