Vad är pigmentepitelet?

pigmentepitelet eller RPE är ett enda lager av celler i ögat, som ligger mellan näthinnan och åderhinnan, vilket är en vaskulär lager på baksidan av ögat. Detta epitel består av celler som är mörka, vanligen mörkbruna hos människor. Cellerna sexkantiga form, och är arrangerade i ett monolager, att bilda ett skikt bara en cell i tjocklek. Varje cell är stadigt fäst på näthinnan framför och till åderhinnan på baksidan. Varje cell har en yttre del som är klar, och en inre del som tätt är fylld med granulat av pigment, vilket ger epitelet sitt mörka utseende.

Det viktigaste funktioner pigmentepitelet tros ha samband med nutrition i ögat, särskilt näthinnan, och för att bevara den känsliga miljön som krävs för felfri syn. Som ett organ har näthinnan en mycket aktiv metabolism. Nya nerver och sinnesceller eller ljuskänslig celler, hela tiden skapas och förstörs. Denna verksamhet resulterar i produktion av stora mängder vatten, vilket kan leda till en katastrofal ökning av trycket i ögat.

pigmentepitelet tjänar till att transporter överflödigt vatten, tillsammans med annat avfall molekyler, från näthinnan och ur den bakre delen av ögat, avsedda att utföras av blodtillförseln. Epitelceller också tillhandahålla den retinala celler med molekyler av viktiga näringsämnen, däribland aminosyror, glukos och vitamin C. En annan viktig roll som pigmentepitelet är utbudet av A-vitamin, vilket är nödvändigt för syn, till fotoreceptorer.

En annan skyddande funktion pigmentepitelet är ljus absorberas. Överdriven ljus kommer in i ögat kan skada känsliga retinala celler. Pigment av epitelceller har en komplex sammansättning som gör att absorbera ett brett spektrum av olika ljusvågor.

När människor blir äldre, påverkar åldrandeprocessen i ögat ofta förmågan hos pigmentepitelet att utföra denna skyddande ljusabsorption funktion. Detta kan leda till en gradvis försämring av näthinnan, och resultera i dålig syn. En annan störning i samband med RPE är retinal pigment epitel hypertrofi, som uppstår när delar av epitel blir tjockare än normalt. Detta kan inträffa med åldrande, eller kan vara medfödda, dvs närvarande från födseln.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.