Vad är en sexuellt överförd sjukdom?

en sexuellt överförd sjukdom (STD), även känd som ett sexuellt överförbara infektioner (STI) eller veneriska sjukdomar, är en typ av infektion eller sjukdom som är kontrakterade genom intim kontakt med andra individer. Vanligtvis är sexuellt överförbara sjukdomar överförs via kroppsvätskor, även om vissa blodburna sjukdomar klassificeras som sexuellt överförbara sjukdomar samt beroende på hur lätt de kan överföras till annan part. Vissa könssjukdomar är också överföras genom gemensamma drogtillbehör som nålar. Exempel på kända STD ingår gonorré, syfilis, förvärvat immunbristsyndrom (AIDS) och herpes. Med regelbunden och korrekt användning av hinder, såsom kondomer, handskar och tandvård dammar under sexuell aktivitet, kan risken för överföring i hög grad undvikas.

I många fall en STD kan orsaka stora skador, allt från skador på reproduktiva systemet till döden om de lämnas obehandlade. Många allvarliga sexuellt överförbara sjukdomar har inget botemedel, även om mediciner kan vidtas för att behandla symtom. I andra fall, en STD är bara obehagligt eller pinsamt, och kan behandlas med hela spektrumet antibiotika. Eftersom vissa sexuellt överförbara sjukdomar finns i ett latent tillstånd utan synligt symtom, regelbundna STD screening rekommenderas starkt, tillsammans med behandling, om nödvändigt.

En STD kan orsakas av något av en rad olika organismer, inklusive bakterier, virus, protozoer, och ektoparasiter. Virus såsom humant papillomvirus (HPV), cytomegalovirus, och herpes är de mest envisa att behandla, eftersom de förändras snabbt och anpassa sig till en mängd olika miljöer. Ektoparasiter och protozoer som blygdbenets löss, Giardia och Cryptosporidium är obekvämt, men relativt lätt att behandla med ett sortiment av läkemedel. Bakteriella infektioner såsom kolonisation av klamydia och Mycoplasma kan också behandlas med lokalt och orala läkemedel.

I de flesta fall en STD kan överföras genom kontakt med kroppsvätskor som slem, sperma och blod. I vissa fall kommer sådana som ektoparasiter infektion, genital kontakt med en infekterad person leda till infektion, även om det inte kroppsvätskor utbyts. Kvinnor tenderar att vara en större risk att drabbas av en STD än män, och mottagare av analsex är på mycket hög risk för överföring.

För att undvika att få en STD, mest sexuell hälsa förespråkar rekommenderar att kondomer och andra hinder användas vid alla tillfällen. Hög risk vektorer för överföring av sjukdomar såsom direkt blod för blod kontakt, oskyddad penetration, och delade intravenösa nålar bör undvikas i alla lägen. Ett antal hinder som finns för att passa behoven hos personer med latex allergier och andra frågor, och när produkten riktningar följs, risken för överföring är mycket låg. Människor bör också tala med nya sexpartners om sin sjukdom status, och se till att testas regelbundet, även om de inte har några symptom , för att säkerställa att de inte oavsiktligt passerar kan smitta en partner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.