Vad är det bakre korsband?

ligger på baksidan av knät, hjälper den bakre korsband ansluta ett ben i den nedre delen av benet med ett ben i den övre delen. Det hjälper fullgöra denna uppgift tillsammans med de främre korsband, och två laterala ligament. En skada på bakre korsband kan ofta vara mycket svårt att hantera, bara på grund av sin betydelse för att hjälpa till med rörlighet.

De två huvudsakliga ben som den bakre korsband hjälper ansluta är skenbenet, desto större ben i underbenet och lårbenet eller lårbenshalsen, som ligger i låret. Dess främsta syfte är att se till skenbenet inte flytta tillbaka för långt. Om detta skulle inträffa är det känt som en översträckning, vilket kan vara en mindre eller större skada, beroende på graden av översträckning.

I de flesta fall är den främre korsband ofta en som tar emot mest skada, och är vanligen mer av ett problem med skador. Detta beror på bakre korsband är tjockare av de två. Därför blir om en av de två ligament ansträngda till sönder eller bristningsgränsen är det oftast inte den bakre ligament.

Liksom alla ledband, är den bakre ligament mer formbara än ben, och kan böja och sträcka något. Det finns en gräns, men för hur långt man kan sträcka. Om det finns en tår blir knäet mycket instabil, och den skadade är ofta i en stor mängd smärta. Därför, de som sliter i ligament vet oftast finns det ett allvarligt problem omedelbart. Det kan ta en MR för en läkare för att vara säker på vad det särskilda problemet är.

När denna skada sker, kan reparation göras i kirurgi genom bakre korsband återuppbyggnad, eller genom mindre invasiva metoder. Immobilisering, som t. ex. en skena, och sjukgymnastik är ofta rekommenderas efter den första skadan. Om det inte fungerar, kan operation det enda andra alternativet. Återhämtning från ett bakre korsband tår kan ta upp till ett år, särskilt om operation krävs.

För dem som har bakre korsband återuppbyggnaden, är processen ofta svårare än att gå i och sådd av ligament ihop igen. I de flesta fall, ett transplantat från en annan ligament andra ställen i kroppen, eller från någon annan kommer att behövs för att på lämpligt sätt reparera skadan. Ändå medan detta kan kräva några extra steg, en framgångsrik återhämtning är mycket mer troligt med denna metod än med andra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.