Vad är det autonoma nervsystemet?

Vi är sällan medvetna om det, men kroppens autonoma nervsystemet (ANS) reglerar mycket av det vi gör varje dag, och gör detta till stor del utanför vår medvetna kontroll. Det autonoma nervsystemet är en del av det perifera nervsystemet och reglerar många av våra mest grundläggande funktionerna, såsom hjärtrytm och andning. Det autonoma nervsystemet kan delas in i tre delar: det sympatiska, parasympatiska och enterisk nervsystemet.

Det sympatiska del av systemet hjälper våra kroppar använder energi och är kopplat till "kamp eller flykt" syndrom. Om vi ser ett djur vi är rädda för, vi kör åt andra hållet eller försiktigt kanten vår väg runt det? Att ökad puls, muntorrhet och adrenalin uppgång är alla resultatet av den sympatiska delen av autonoma nervsystemet i arbetet.

Vårt parasympatiska nervsystemet, å andra sidan, handlar om avslappning. Denna del av det autonoma nervsystemet påbörjar matsmältningen, bromsar hjärtslag och hjälper kroppen att spara energi. Det är därför de flesta fitness experter tyder på att vänta i minst en timme efter maten att göra någon kraftig fysisk träning. Kroppen behöver energi för att smälta en måltid, och för hård träning. En trevlig promenad direkt efter middagen kan vara så, men en person bör hålla sig ut på den aeroba jazzercise för en timme eller två.

Även sådana ödmjuk, om nödvändigt, fungerar som salivering, svett och våra elever dilating som svar på ljus är arbetstillfällen för de autonoma nervsystemet. ANS reglerar också hur mycket våra blodkärlen vidgas, vilket kontrollera blodtrycket.

Har du någonsin känt illamående efter att ha blivit rädd? Det är den tredje delen av det autonoma nervsystemet i arbetet: enteriska systemet. Det enteriska systemet är att massa nerver och nervfibrer i magtarmkanalen. De hjälper till att reglera matsmältningen och utsöndringen. Till exempel är det enteriska nervsystemet anledningen till att vi vet att våra tankar är fulla. Dessa nerver signal om att "full" känsla, säger oss att vi behöver använda den toalett.

"hela" känslan som kommer efter en god måltid är också det enteriska systemet gör sitt jobb. Den berättar också magen hur processen livsmedel till aminosyror. Förlusten av kontroll över kroppen fungerar i rädd är ett gammalt sätt att hjälpa kroppen att förbereda för flygning. Du kan köra snabbare på fastande mage, med andra ord.

Studie av det autonoma nervsystemet skördar stora belöningar inom det medicinska området. Forskare håller på att lära sätt att bekämpa sjukdomar och förbättra livskvaliteten genom forskning om detta fascinerande, komplext system.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.