Vad är den kliniska definitionen av fetma?

Fetma är ett av de största medicinska problem i västvärlden. Den kliniska definitionen av fetma är ett body mass index (BMI) på 30 eller högre. BMI är kroppsvikten i kg dividerat med kvadraten på kroppens höjd i meter.

Fetma uppstår när en person intar fler kalorier än han eller hon kan bränna bort. Om detta händer regelbundet under en tid, kommer kroppen att lagra extra kalorier som fett. Kroppen kan bränna bort kalorier som energi som behövs under dagen, men om energin inte bränns bort, kommer det att lagras som fett.

Var och en har sin egen ämnesomsättning. Detta är den takt med vilken kalorier används eller bränns bort i kroppen. Människor som tar en hel del övning eller är anställd i ansträngande arbeten har vanligtvis en mycket hög ämnesomsättning. De kräver en hel del kalorier, men bränner dem lätt. Människor som inte tar en hel del träning eller är involverade i arbeten som kontorsarbete inte behöver så många kalorier.

Kroppen lagrar extra kalorier som fett som en försiktighetsåtgärd mot tider av svält. I västvärlden, påverkar svält sällan människor som äter regelbundet. Om en person ständigt äter kalorier som han eller hon inte kan bränna bort, kan fetma uppstå.

Fetma är mycket allvarligt hälsoproblem. Forskning har visat att det kan förkorta livslängden med minst nio år. Under de senaste två decennierna har fetma kurs som vuxna fyrdubblats. Fetma kan också leda till många andra komplikationer, bland annat infertilitet, depression, hjärtsjukdom och stroke.

Att vara en aning överviktig får inte påverka din hälsa på allvar, men när vikten når nivåer av fetma, då problem uppstår. Dagliga verksamhet kan vara svår och oegentligheter kan förekomma med andningen. Svettning kan inträffa under de enklaste uppgifter, och en ihållande känsla av trötthet kan bli resultatet av den extra vikten.

feta människor har ofta problem med regelbunden sömn. De är också mycket känsliga för snarkning och väcka ofta under natten. Villkor som artrit och diabetes kan också ställa in som en följd av fetma. Allvarliga problem, till exempel bröstcancer och ovariesyndrom, har också kopplat till fetma.

Fetma orsakas oftast av en dålig kost och brist på motion, men det finns några medicinska orsaker till problemet. Dessa är sällsynta, men sådana villkor som en nedsatt sköldkörtelfunktion eller Cushings sjukdom kan vara orsak till fetma. Det finns också vissa mediciner som tillför tyngd när det tas, såsom steroider och vissa antidepressiva. Läkemedel såsom p-piller eller sluta röka kan också bidra till viktökning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.