Vad är ayurvedisk Self Pulse Diagnos?

Ayurvedisk egen puls diagnos är en teknik där man lär sig läsa och läka din egen kropp. Det härstammar från vedisk kunskap över 5. 000 år gamla som ser kropp, själ och ande som en. Liksom den kinesiska puls diagnos från det gamla gula kejsarens Medicine Bok, Ayurvedic puls diagnos använder den strategi som perfekt hälsa är vår födslorätt, och den ska avnjutas under hela vårt liv.

Varje sjukdom ses som en obalans som kan rättas till. Det förklaras att sjukdomen uppstår när osmält mat (AMA) blir giftigt och hindrar energi kanaler av kroppen. De vanligaste justeringarna är diet eller livsstil. I vissa fall kommer örter läggas till recept. Ayurveda använder hela anläggningen vid förskrivning av örter, som intelligens av anläggningen behöver vara närvarande för att läkning skall vara fullständigt.

Utgångspunkten i ayurvediska egen puls diagnos är att när sinnet och kroppen känner av varandra, att de kan ta hand om varandra. Detta orsakar en självkännedom upplevelse som naturligt integrerar kropp och sinne. Dessutom kommer målet erfarenhet av att kontrollera puls diktera rättelse recept krävs för att föra kroppen tillbaka i balans.

doshas och subdoshas bidrar till att ayurvediska egen puls diagnos. Enligt Ayurveda intelligens av blodet sänder information via blodomloppet i hela kroppen. Specifika kombinationer av de fem elementen, eld, vatten, jord, luft och rymd form principerna, eller doshas, vata, pitta och kapha. Dessa tre principer kan kännas i puls.

Vata uttrycks som rörlighet inom fysiologi. Pitta upplevs som värme och metabolization och kapha ses som struktur. De specifika detaljerna i varje kroppslig funktion samt hur denna funktion uttrycker sig inom ramen för hela kroppen kan förstås av dessa tre doshas. Upprätthålla en balans i doshas enligt en persons individualitet anses vara grunden för perfekt hälsa. Först när doshas komma ur balans kommer en person upplever obehag och sjukdom.

Ayurvedisk egen puls diagnos använder den radiala artären för att utreda patientens hälsotillstånd. Tekniken börjar med att placera pekfingret bara ner från naturliga knölen på tummen sidan av handleden (radiellt styloid). Placera långfingret, följt av ringfingret så att tre fingrar är placerade på den radiala artären i rad. För män bör rätten handled användas och för kvinnor till vänster. Du måste hålla pulsen handleden i utredningsarbetet handen så att fingrarna kommer att omsluta handen för att vara på rätt plats.

Till att börja med tekniken, bara vila tre fingrar försiktigt på radialis, blunda och slappna av. Snart kommer du att plocka upp din puls. Om inte, tryck ett lite djupare tills du känner pulsen. Om du har svårt att hitta pulsen, skulle det vara bra att träna på någon annan tills du blir bekant med känsla och kan hitta din egen puls lätt.

Att hitta doshas i din puls är avgörande för ayurvediska själv puls diagnos. Varje finger representerar ett av de tre doshas. Pekfingret är vata dosha är långfingret pitta och ringfingret är kapha.

Varje doshas uttrycka sig efter sina egna egenskaper. Pekfingret, som är vata, kan tänkas känna sig som en orm. Vata är luft och eter kommer att glida genom fingrarna. Pitta som eld och vatten kommer att vara stark och hoppa som en groda på långfingret. De delar av vatten och jord som bildar kapha glida över ringfingret pad som en svan.

Nästa experimentera med att gå djupt in i puls och sedan mycket lätt på ytan tills du kan bekvämt hitta din puls på någon intensitet. Det är oftast bäst att börja med att gå tillräckligt djupt för att stoppa puls, sedan sakta lätta på trycket tills du känner pulsen öka. Då stannar där och uppleva vata (ormen), pitta (groda) och kapha (svan).

Denna djupa puls representerar ditt sanna väsen eller dina specifika karaktär där din själs kunskap och visdom är bosatta. Den djupa pulsen är kroppens balans tillstånd (prakriti). Detta är kroppens egna speciella formel som stödjer en perfekt hälsotillstånd.

Vår ytlig eller yta puls är ett bra diagnostiskt verktyg som representerar de misstag som har skapats i vår kropp och där obalanser kan upptäckas . Det är där vi måste erkänna spikar och inkonsekvenser i vår puls. Om vår djupa puls och vår yta puls är synkroni, då våra doshas är i balans.

Det finns en tredje puls att anse som ligger mellan djup och yta puls. Ayurveda anser att detta är den knutpunkt som förbinder de två pulser tillsammans och integrerar medvetandet och kroppen. Vi upplever denna puls mer intuitivt och erkänna och lokalisera obalansen vid starten. Genom att helt enkelt uppleva pulsen på denna nivå kan vi återställa och balansera vår doshas, även om våra intellekt kan inte griper processen. Handlingen att gå till din puls kommer att underlätta läkningsprocessen när kroppen reagerar på detta inflytande.

När du kommer i dina studier av ayurvediska egen puls diagnos kommer du att bli medveten om att pulsen känns unik på olika platser på varje finger. Till exempel kan du upptäcka att specifika platser på kudden varje finger har en starkare eller mer framträdande puls än andra. Denna ytterligare uppdelning av dosha detalj kommer att ge dig mer exakt information om dina obalanser.

Inom varje dosha finns fem subdoshas, och delar, man kan känna. Varje subdosha reglerar särskilda områden av de viktigaste dosha. Detta hjälper oss att ytterligare förstå vad obalanser påverkar vår kropp. Den pad på varje finger har utsett områden för varje subdosha.

fem subdoshas av Vata är:
 • prana vata
 • udana vata
 • Samana Vata
 • apana Vata
 • vyana vata.

Dessa subdoshas reglerar alla rörelser, uppåt och utåt funktioner i kroppen.

Pitta subdoshas är:
 • pachaka pitta
 • ranjaka pitta
 • sadhaka pitta
 • alochaka pitta
 • bhrajaka pitta

Dessa subdoshas reglerar ögon, blod, fördelning av mat, och inverkan på hjärtfunktion, känslor och självkännedom.

subdoshas av kapha är:
 • kledaka kapha
 • avalambaka kapha
 • bhodaka kapha
 • tarpaka kapha
 • shleshaka kapha

Kapha subdoshas reglerar fuktbalans, funktioner av hjärta, lungor, ryggraden, leder och smaksinne.

Det bästa sättet att bekanta dig med känslan av variationer i puls är att börja ta pulsen direkt efter en måltid. Detta är en tid när din pitta puls kommer att vara som starkast för att din matsmältning aktiveras. Nästa börja ta din puls under övergången gånger mellan vata-pitta-kapha. Detta är en tid när du kan känna subtiliteter flödet från en dosha till nästa.

Det är proffs (vijas) tillgänglig för att kontrollera pulsen och bekräfta dina resultat. Det är bäst att rådgöra med dessa experter med jämna mellanrum tills du blir flytande med din ayurvediska egen puls diagnos praxis. Kontrollera pulsen på andra är också en bra övning för att vänja dig med detaljerna i puls. Detta kommer att hjälpa dig att känna alla varianter möjliga och bekanta dig med subtiliteter. När du väl har lärt ayurvediska själv puls diagnos, kommer du att kunna undersöka om eventuella sjukdomar eller inkonsekvens i din kropp eller dina nära och kära.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.