Vad är akut fettlever av graviditeten?

Akut fettlever av graviditeten är beteckningen för senare delen av graviditeten leversvikt. I de flesta fall finns det ingen känd orsak till förlust av leverfunktionen. I andra fall är det umgås med onormala fettsyremetabolism.

Fram till nyligen var akut fettlever av graviditeten i allmänhet med dödlig utgång. Idag finns livräddande åtgärder som kan vidtas för att spara både modern och hennes ofödda barn. Intravenösa läkemedel och vätskor kan ges, och barnet är oftast levereras så snart som möjligt. Om barnets lungor inte är fullt utvecklade, kan tillväxten steroider ges i livmodern för att stödja framstegen mognaden av barnets lungor. Detta ger både mor och barn den bästa chans i livet.

De flesta gånger, akut fettlever av graviditet inträffar under sista trimestern. I sällsynta fall där en äldre term mamma diagnostiseras, kan det finnas tuffa beslut som måste göras på den del av modern och medicinsk personal. Om barnet inte är lönsam, vilket innebär att det inte sannolikt skulle överleva utanför livmodern, kan villkoret kontrolleras att ge barnet mer tid att växa. Ibland är detta inte ett alternativ. När leverskada blir för svår, måste modern besluta att antingen lämna barnet innan han eller hon kan överleva eller riskera att dö själv.

Tidiga symtom på akut fettlever av graviditet är illamående, kräkningar, måttlig till svår buksmärta, gulsot, och var ovanligt törstig. Tyvärr har många av dessa symtom är också vanligt att vissa graviditeter och kan inte upptäcks förrän tillstånd har förvärrats. Gravida kvinnor som upplever ett återfall illamående eller kräkningar efter tidig graviditet bör söka läkarvård direkt.

I de flesta fall läker tillståndet upp snart efter det att barnet levereras, och det är ovanligt, en gång full läkning har vunnits, att en mamma skulle lida av villkoret igen i en framtida graviditet. Om leverskada är allvarlig, kan ytterligare behandling behövas för att reparera eller minska skadan. Utsikterna för kvinnor med akut fettlever av graviditeten har förbättrats dramatiskt, men ändå bedöms vara livshotande om det inte behandlas tidigt.

Spädbarn som föds till mödrar med villkoret har varierat konsekvenser. Vissa barn kan vara starkt omogen och kräver ständig sjukhusvård i flera månader efter födseln. Andra kan påverkas negativt av moderns vacklande lever och lider ytterligare biverkningar. I de mest allvarliga fall är barnet alltför tidigt att leva utanför livmodern. Lyckligtvis är många spädbarn levereras tillräckligt nära deras förfallodatum för att möjliggöra ett fullständigt tillfrisknande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.