Vad är Posterior glaskroppsavlossning?

Posterior glaskroppsavlossning (PVD) är en vanlig ögonsjukdom som geléliknande material i ögat, som kallas glaskroppen gel eller glaskroppen, krymper och lossnar från näthinnan längst bak i ögat, lämnar en eller flera utrymmen. I de flesta fall är denna sjukdom inte seriöst och inte orsakar betydande förlust av synen. Ögonproblem relaterade till PVD är vanliga hos personer över 65 år.

Orsaken till bakre glaskroppsavlossning har samband med förändringar i glaskroppen gel som förekommer i äldre individer. I en ung person, fyller denna gel vanligen den mellersta delen av ögat, trycka på näthinnan längst bak i ögat, och hjälper till att hålla den på plats. Som enskilda åldrar tenderar konsekvens av gelen att byta, blir mindre trögflytande. Samtidigt tenderar massa gel för att minska något, så att den inte längre helt fyller det utrymme som den används för att ockupera. Som ett resultat av detta kan massan av gel dra bort från näthinnan i en eller flera platser, vilket utrymmen vid bakre delen av ögat.

I de flesta bakre glaskroppen detachement är näthinnan inte skadas och den enskilde behåller normal syn. De vanligaste symtomen på bakre glaskroppsavlossning är fläckar i synfältet, som är små partiklar av pigmenterade material som har sloughed utanför näthinnan i glaskroppen gel. Dessa floaters är vanligtvis upplevs som små prickar eller linjer i patientens synfält. De kan vara irriterande, men i allmänhet inte leder till någon betydande synskada. De fläckar i synfältet brukar försvinna, eller åtminstone bli mindre märkbar under en period av flera veckor eller några månader.

I ett fåtal fall kan allvarligare ögat upplevas som komplikationer av bakre glaskroppsavlossning . Eftersom glaskroppen gel lossnar från näthinnan kan det riva retinal vävnad, eller till och med orsaka att näthinnan sig att lossna från bakre delen av ögat. Sådana komplikationer, särskilt om det åtföljs av blödningar i ögat, kan leda till allvarlig ögonsjukdom och i sällsynta fall även blindhet.

Retinal tårar kan repareras med hjälp av kirurgi laser ögat. Om en bakre glaskroppsavlossning har orsakat en näthinneavlossning, kan patienten kräva en operation för att ta glaskroppen gelen ut ur ögat och ersätta det med att injicera ett speciell vätska i ögat. Denna vätska ersätter glaskroppen gel och trycker på näthinnan på plats.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.