Vad är Paroxysmal Förmaks Takykardi?

Paroxysmal förmak takykardi (PAT) är ett tillstånd där den övre hjärtats kamrar, förmaken, börjar slå oregelbundet, ibland producerar hjärtslag så fort 200-220 slag per minut (bpm). Tillståndet kallas paroxysmal , eftersom det inträffar plötsligt och utan förvarning. Hos personer med ingen onormal hjärtproblem, är det vanligtvis anses inte en farlig arytmi, men personer som har haft korrigerande hjärta kirurgi särskilt Fontan operation, kan det vara livshotande.

Det finns några potentiella orsaker till paroxysmal förmaksflimmer takykardi. Vissa människor har ytterligare hjärta vävnad som fungerar som en extra ledare, vilket får hjärtat att ibland ge upphov till snabba beats. Detta kallas Wolff Parkinson White Syndrom (WPW). I andra fall finns en liten avvikelse i förmak noden, skapar tillfällig racing i hjärtat eller hjärtklappning. Andra gånger kan tillståndet orsakas av människor som är alkoholister, eller av dem som konsumerar mer än koffein. Kvinnor som har menstruation kan också uppleva hjärtklappning.

Det är svårt att diagnostisera paroxysmal förmaksflimmer takykardi eftersom det inte händer hela tiden. Om du inte gör ett EKG på en person medan det händer, kommer du inte ser något onormalt i hjärtrytmen. Om en person upplever hjärtklappning, vad sker oftast är att de bär vad som kallas en hjärtbiverkningar monitor. Om de börjar uppleva hjärtklappning, tryck de en knapp som registrerar "händelse" via flera sonder knuten till bröstet. En händelse bildskärm kan bäras i flera veckor för att fånga upp PAT episoder. Alternativt, om symptomen förekommer ofta, en 24-timmars Holter bildskärm kan användas för att fånga snabba och extra slag.

Symtomen vid paroxysmal förmaksflimmer takykardi kan pågå i några minuter till flera timmar. När hjärtklappning fortfarande mer än en minut eller två, en person kan känna andfådd, har bröstsmärta, yrsel, har en panikattack, eller svimmar. Det är en skrämmande sak att uthärda flera timmars detta villkor, även när det inte orsakar smärta eller svimning. Yrsel och svimning kan orsakas av förmaksflimmer kamrarna att inte kunna fylla helt, vilket leder till otillräcklig blodtillförsel till kroppen och lungorna. Även om detta är sällan livshotande, med barn som har genomgått kirurgi som Fontan, kan det leda till plötslig död.

Om paroxysmal förmaksflimmer takykardi förekommer sällan kan sjukdomen inte behandlas. Läkare kan i stället föreslå att undvika koffeinhaltiga drycker och hålla en logg över händelser. När det inträffar ofta, läkare leta efter orsaken, och sätt att behandla det. Om WPW finns läkarna electrophysiologists kommer att genomföra en hjärt-ablation, ett icke-kirurgiskt ingrepp görs via kateter som i huvudsak förstör extra vävnad sänder falska signaler till hjärtat slår för snabbt. I många fall kan människor kräva medicinering när PAT förekommer ofta och WPW inte är närvarande.

När paroxysmal förmaksflimmer takykardi inte svarar på mediciner, kan hjärt-ablation ställas inför rätta eller patienter kan ha en defibrillator inopererad (liknande en pacemaker), som hjälper till att kontrollera och reglera hjärtrytm. Patienter som har haft Fontan är ganska sannolikt har denna metod för behandling, eftersom för dem, kan hjärtat slå i snabb takt vara livshotande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.