Vad är Hand, mul-och klövsjuka?

Hand, mul-och klövsjuka är den vanligaste orsaken till mun sår hos barn, främst i åldersgruppen från sex månader till tre år gamla. Den orsakas av en grupp virus som kallas enteroviruses , oftast, den coxsackievirus A16. Ej att förväxla med mul-och klövsjuka som drabbar nötkreatur, får och svin, sidan är mul-och klövsjuka en ganska mild sjukdom som oftast löser sig inom sju till tio dagar.

Många föräldrar märker att de börjar sidan är mul-och klövsjuka inledas genom en feber, som följs av en halsont, kinkighet och aptitlöshet. Sår i mun och svalg komma nästa och kännetecknas av vita eller röda blåsor som omfattar tunga, svalg och insidan av kinderna. Överdriven dregling kan förekomma på grund av obehag i samband med att svälja. Den blåsor i svalget leda många att tro att barnet lider av STREP hals.

Efter utslag utbryter i munnen, flyttar det till handflatorna och fotsulorna. Utslagen kan höjas eller platt och kan omfatta blåsor. Eftersom olika barn reagerar annorlunda på sjukdomar, kan utslag antingen vara mycket synliga eller knappt göra en markering.

Tack och lov, det utslag i samband med sidan är mul-och klövsjuka vanligtvis inte kliande, även om blåsor i munnen gör det obehagligt att äta och dricka. Sidan är mul-och klövsjuka ganska smittsam och sprids genom person till person kontakt, sekret från luftvägarna, avföring och trasiga blåsor. Inkubationstiden är tre till sju dagar, och det drabbade barnet vanligen smittsam innan febern börjar. Detta gör det svårt att stoppa spridningen, eftersom föräldrarna inte vet att deras barn är smittad förrän det är för sent. Korrekt handtvätt är det mest effektiva sättet att bromsa spridningen av hand-, fot-och klövsjuka.

När ett barn har utsatts för hand, mul-och klövsjuka, han eller hon utvecklar immunitet mot viruset och troligen inte uppleva en upprepning. De flesta infektioner inträffar under sommaren och tidig höst. Breakouts tenderar att koncentreras kring daghem och skolor på grund av den höga överföringen av bakterier bland barn. Gravida kvinnor som aldrig utsatts för virus kan ha anledning till oro, om de klarar det till sina barn, det finns en liten chans för att barnet utvecklar allvarliga infektioner som påverkar organ.

Det finns blodprover tillgängliga för att diagnostisera hand, mul-och klövsjuka, men på grund av den långa väntetiden, de används sällan. På grund av den virala sjukdomens art, antibiotika är ineffektiva, så symptomen behandlas i väntan på utslag kan lösa själv. Smärtstillande såsom paracetamol och ibuprofen är effektiva för feber och smärta, och Benadryl kan användas för att behandla hudutslag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.