Vad är Fördröjd syndrom Sleep Phase?

Precis som det låter, är försenad sömn fas syndrom en sjukdom som uppstår när en person regelbundet inte kan somna på sin önskade sänggåendet. De som upplever detta syndrom tar ofta två eller fler timmar att somna, vilket inte bara resulterar ofta i svårigheter vakna vid önskad tid utan även resulterar ofta i otillräckliga mängder av vila. Det anses vara en försvagande sjukdom därför att de sjuka sömnmönster inte håller sig till den normala dygnsrytmen, som är kroppens biologiska cykel som normalt återkommer med 24 timmars mellanrum. På grund av oförmågan att sova på natten, fördröjda syndrom sova fasen drabbade är ofta alltför sömniga under dagen, som påverkar deras arbete eller skola.

Symtom sömnlöshet, massor av energi under kvällstimmarna, och överdriven dagtid dåsighet. Effekterna av fördröjd sömn fas syndrom omfattar irritabilitet, depression och sömnbrist. Syndromet skiljer sig från sömnlöshet i att patienter med försenad sömn fas tenderar att somna på nästan samma tid varje natt /morgon oavsett vilken tid de går till sängs.

Fördröjd sova fas syndrom börjar ofta i tonåren, men vissa fall börja i barnaåren. Det är ovanligt att den börjar i någon äldre än 30. Liknande symtom, men inte själva syndromet, kan utlösas av en händelse som vistas uppe hela natten studerar eller festa, eller skiftarbete.

De flesta patienter upplever lugn, god sömn och vakna upp normalt, så länge de får rätt antal timmars sömn. Dessa patienter är ofta beskrivs som "nattugglor" eller "natt människor" på grund av deras uppmärksamhet och de höga energi som tenderar att inträffa i de senare kvällen och nattjänstgöring.

Många möjliga behandlingsformer finns för försenad sömn fas syndrom. Exponering för starkt ljus på tidigt på morgonen kan vara till hjälp. Detta ljusterapi är liknande den som används för personer med årstidsbunden depression.

Chronotherapy är en process att flytta sänggåendet senare med tre timmar per 24-timmarsperiod till en patient når sin önskade sänggåendet. Andra patienter har funnit nytta av melatonin eller vitamin B12. Patienter i allmänhet inte finner långsiktiga framgång med att gå till sängs tidigt, sysselsätter avslappningsövningar eller sömntabletter. Faktum är att användningen av sömnmedel förvärra dagtid sömnighet frågor.

Eftersom det inte finns något diagnostiskt test för att avgöra försenad syndrom sömn fas kommer en läkare att patientens sömn historia. En patient bör hålla en sömn dagbok så att han eller hon kan ge korrekta, långsiktiga information för läkaren. Vanligtvis symptomen skall kvarstå i minst en månad för en diagnos, men ofta symptomen kvarstår mycket längre.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.