Vad är Esophagogastroduodenoscopy?

esophagogastroduodenoscopy, också känd som en övre endoskopi, är en medicinsk åtgärd utförs för att diagnostisera avvikelser i övre mag-tarmkanalen foder, samt matstrupe, magsäck och tolvfingertarm. För att göra denna undersökning, den kliniska prövningen, vanligtvis en mag, använder en lång, teleskopiska enhet som kallas ett endoskop. Detta instrument är utrustat med en liten ljus och kamera i änden, som överför bilder till en särskild monitor. Endoskopet är också ihåliga med öppningar på olika punkter, som tillåter passage av kirurgiska redskap för att ta bort vävnadsprover för biopsi.

Vanligtvis är en esophagogastroduodenoscopy sker i öppen vård. Kan dock en lugnande skall ges innan förfarandet, vilket kräver en kort period av återhämtning tid vid anläggningen samt behovet av att ha någon köra patienten hem. En lokalbedövning kan även lämnas, som får fortsätta att hämma kräkreflexen i flera timmar. Dessutom är det nödvändigt för patienten att avstå från att dricka eller äta minst sex timmar innan ingreppet, och att sluta ta alla antiinflammatoriska läkemedel, inklusive acetylsalicylsyra, 7-10 dagar i förväg för att minska risken för kraftig blödning.

Förutom att vara ett diagnostiskt verktyg, esophagogastroduodenoscopy också tillåter läkaren att behandla olika sjukdomar i en mindre invasiv sätt än öppen kirurgi. Till exempel är det ofta för att bredda delar av matstrupen som har blivit för smala, ett tillstånd som kallas strikturer. Förfarandet kan också göras för att rätta till akalasi, ett fel i de muskler som ansluter sig till matstrupen och magsäcken. Den kan också användas för att behandla andra gastrointestinala störningar, såsom hiatal bråck, magsår och gastroesofageal refluxsjukdom.

Inte varje patient är en kandidat för esophagogastroduodenoscopy dock. Till exempel är det inte rekommenderas för personer med matstrupen diverticula, på grund av risken för infektion. Förfarandet är också kontraindicerat hos dem som sår bevis blödning, eller de som har en historia av blödarsjuka eller andra trombocythämmare störning. Dessutom kommer detta förfarande inte utföras om riva i matstrupen eller en perforation i magsäcken eller tolvfingertarmen misstänks. Graviditet kan också utesluta detta förfarande tills ett senare tillfälle.

Även esophagogastroduodenoscopy i allmänhet betraktas som säkra, finns det risk för komplikationer. För en sak kan det finnas en risk för kraftig blödning, infektion eller skada från själva förfarandet. Dessutom kan vissa av de läkemedel eller material orsaka allergiska reaktioner hos vissa personer. Av detta skäl bör läkaren och hjälpa personal få en varning om det finns någon känd allergi mot någon medicin, latex, jod eller skaldjur.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.