Vad är Autoimmuna innerörat sjukdom?

Autoimmuna innerörat sjukdom, även kallad AIED, är en sjukdom där kroppens immunförsvar börjar angripa cellerna i innerörat. Sjukdomen kan orsaka symtom som yrsel, hörselnedsättning och tinnitus. Cirka 28 miljoner amerikaner har öra problem som orsakar hörselnedsättning, av dessa mindre än 1% har AIED.

Symtom på autoimmun innerörat sjukdom är ofta snabbt insättande. Vanligtvis plötslig hörselnedsättning på ena örat fortskrider snabbt att påverka båda öronen. Under loppet av flera veckor eller månader, kommer den drabbade individen förlorar helt eller delvis, hörsel på båda öronen. Förutom hörselnedsättning, en person med AIED kan även känna yrsel, ringningar i öronen, tinnitus, yrsel och förlust av balans, och en känsla av fullkomlighet i ett eller båda öronen.

Ovanstående inträffar därför AIED är en autoimmun sjukdom, en klass av sjukdomar där immunförsvaret aktiveras i ett onormalt sätt. I detta fall svarar immunförsvaret att vissa celler i kroppen som om de vore invaderande organismer som bakterier eller virus. När autoimmun innerörat sjukdom utlöses, celler och antikroppar i immunförsvaret är attack vissa proteiner som finns i celler i innerörat, döda celler och slutligen förstöra öra funktion.

Diagnos AIED är ofta svårt, eftersom symtomen är relativt ospecifika. Autoimmuna innerörat sjukdom misstas ofta för otitis media, en mer vanliga och mindre allvarliga innerörat infektioner som behandlas med antibiotika. I många fall är en korrekt diagnos av AIED endast när sjukdomen börjar påverka båda öronen.

Som med många andra typer av autoimmuna sjukdomar, är den primära behandlingen av autoimmuna innerörat sjukdom kortikosteroid medicinering. Steroider är föreskrivna för att de har en immunosuppressiv effekt, vilket innebär att de hämmar immunsystemet så att innerörat är inte längre hotad. Problemet med steroidbehandling är dock att det är ospecifika. Steroider hjälper behandla AIED genom att undertrycka immunsystemets angrepp mot innerörat, utan steroider också hämma hela immunsystemet, vilket gör patienten mer mottagliga för infektioner.

Steroider anses allmänt vara olämplig som ett långtidsbehandling på grund av deras biverkningar. För personer som inte omfattas av steroider, cytostatika såsom cyklofosfamid och metotrexat kan användas. Cytostatika vanligtvis används som cancer behandlingar, men är också användbar i detta fall, eftersom dessa läkemedel dödar snabbt delande celler, en kategori som både cancerceller och immunceller tillhör.

Människor som utvecklar permanent hörselnedsättning på båda öronen kan vara kandidater för cochleaimplantat. Den cochleaimplantat är en elektronisk anordning som är inopererade i innerörat. De implantat arbete genom att stimulera auditiv nerver i innerörat för att producera ljud.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.