Hur vet jag om jag är allergisk mot jod?

När folk säger att de är allergiska mot jod de kan säga så för en massa skäl. En av de vanligaste av dessa är att människor är allergiska mot skaldjur, som tidigare har använts synonymt för att beskriva jod allergi. Det finns en möjlighet att ett skaldjur och jod allergi kan förekomma i samma person, men de två är normalt något samband med skaldjur är en reaktion på proteiner i fisk. Vad detta tenderar att betyda är att om inte en reaktion inträffat särskilt jod, de flesta människor kan inte säga att de är allergiska av härledde ett samband mellan jod och skaldjur.

Frågan är allergisk mot jod är ganska förvirrande och ibland djupt viktigt ur ett medicinskt perspektiv. Jod används på huden under många första hjälpen och före många operationer, och en plötslig hudreaktion skulle kunna vara mycket allvarlig. Iodized kontrastmedel kan också injiceras i kroppen vid olika typer av sökningar som skulle kunna omfatta ekokardiogram med kontrast eller kontrast datortomografi (CT) skanning, och sådana injektioner kan resultera i en systemisk reaktion som skulle kunna innefatta anafylaktisk chock. Men inte alla människor som reagerar på injektioner reagerar också för yttre kontakt med jod från aktuella läkemedel.

Det vore mycket bra om människor som ska genomgå en provning med media radio kontrast kan helt enkelt ha en provkörning eller hud scratch test för att avgöra om de var allergiska mot jod. Detta kan inte inträffa och inte existerar, vilket gör det svårt att avgöra i förväg vem som kan ha en reaktion. Generellt, om folk har haft en reaktion i det förflutna, kan andra kontrastmedel ämnen användas i stället, och om en person har hänvisat skaldjur allergi kan detta vara en anledning till försiktighet. Alternativt, om folk blir sjuka att äta livsmedel som innehåller jod, som iodized salt, är större vaksamhet behövs under kontrast tester, och ibland ytterligare medicin används för att avvärja en eventuell reaktion.

För detta ändamål, vissa ansvaret för patienten. Andra allergier, allergi mot skaldjur eller tidigare reaktion mot kontrastmedel måste uppmärksammas av medicinska leverantörer. Värdera att en person är allergisk mot jod är inte tillräckligt, eftersom detta inte ger vårdpersonal den information de behöver. Dessutom anger en allergi mot jod är lite missvisande eftersom folk inte har en histamin reaktion på jod. I stället finns utsläpp av histaminer beror på faktorer i kontrast färg, det är en fin utmärkelse, men en viktig sådan.

En övervikt av bevis för att en person kan vara "allergisk mot jod, kan" hanteras på flera sätt. Det finns andra kontrastmedel typer som icke-joniska former som kunde användas i stället, sänka reaktion förekomsten i känsliga personer. Ett annat sätt att hantera denna situation är att helt enkelt hålla vakt under administrering och vara beredda att motverka en allvarlig reaktion om den uppträder. Återigen måste patienterna även, med angivande av och förklara eventuella allergier och genom att göra vissa läkare veta om ett kontrastmedel reaktion, i synnerhet en svår en, inträffat före.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.