Hur minskar jag min Benskörhet risk?

Osteoporos är en skelettsjukdom som orsakar skelett blir porösa och spröda, vilket leder till en ökad risk för frakturer. Skelettet blir svagare, eftersom de förlorar bentätheten, vilket innebär att koncentrationen av kalcium är fosfor minskat i jämförelse med friska ben. Personer som löper risk att utveckla sjukdomen kan minska sina osteoporos risk med kostförändringar eller tillägg, regelbunden motion, och andra ändringar livsstil.

Det finns få tecken på benskörhet, det viktigaste symtomet är en ökad risk för brutna ben. Andra symtom, som inte alltid är erfaren, är en gradvis förlust av höjd och hållning, och ryggsmärta. Osteoporos diagnostiseras med en medicinsk test som kallas en dubbel energi röntgen, där patienten är röntgad med två energi strålar samtidigt. Med detta test kan en läkare avgöra patientens bentäthet, och uppskatta hans eller hennes osteoporos risk.

Den bakomliggande orsaken till osteoporos är störningar i processen för benremodellering. Detta sker mer eller mindre konstant, med mineraler ständigt upp i blodet, och deponeras i ben. Fram till mitten av 30-talet, mineraler deponeras snabbare än de tas upp, vilket leder till successivt högre bentäthet. På denna punkt förhållandet börjar vända, och benen förlorar gradvis mineraltätheten. För kvinnor blir förlusten av bentäthet mycket snabbare under och efter klimakteriet.

Det finns många benskörhet riskfaktorer som kan öka sannolikheten att någon kommer att utveckla osteoporos. Kön och ålder är två av de viktigaste, med postmenopausala kvinnor som löper störst risk. Lågt intag av kalcium intag och en stillasittande livsstil är också riskfaktorer för osteoporos. Kronisk användning av tobak, alkohol och koffein kan öka hastigheten med vilken bentätheten försvinner. Vissa läkemedel, bland annat vissa typer av kortikosteroider, selektiva serotoninåterupptagshämmare, kan blodförtunnande medel, diuretika, och antacida, ökar också osteoporos risk.

Precis som det finns många riskfaktorer, det finns också flera sätt en person kan minska sitt osteoporos risk. Undvika konsumtion av stora mängder alkohol, inte röka, och hålla koffeinintag låg är viktigt eftersom alla dessa antingen minskar kalciumabsorptionen eller öka graden av benmineral förlust. Postmenopausala kvinnor kan betrakta hormonbehandling för att minska sin risk.

Nutrition för att minska risken för osteoporos bör innehålla gott om kost kalcium, minst 1000 mg kalcium per dag rekommenderas för kvinnor före klimakteriet och 1. 500 mg per dag efter klimakteriet. Kvinnor som använder hormonbehandling kan hålla fast vid ett dagligt intag av 1. 000 milligram. Människor som är i riskzonen för kalciumbrist på grund av medicinering, sjukdomar och andra riskfaktorer bör också öka kalciumintaget, som rekommenderas av sin läkare. Tillräckligt intag av D-vitamin är också nödvändigt, för att hjälpa kroppen absorbera kalcium.

Slutligen kan regelbunden motion hjälpa viktökning ben hos yngre människor, och bidra till att minska graden av bentätheten förlust senare i livet. Både styrka bygga motion och motion där skelettet belastas är viktiga, för att förbättra muskelstyrka att stödja ben, och hjälpa till att bygga och underhålla bentätheten. Starta ett regelbundet träningsprogram medan unga som är bäst för att minska osteoporos risk, men att starta regelbunden motion är bra i alla åldrar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.