Hur behandlar jag en kontrollerande partner?

Hur man behandlar en kontrollerande partner beror egentligen på hur mycket olämplig kontroll som finns i relationen. Många relationer har en pågående maktkamp som löper genom dem. Varje partner får försöka att vara den dominerande parten i förhållandet. Experter har tänkt denna maktkamp orsakas av otydliga könsroller i dagens samhälle.

Ett sätt att ta itu med en kontrollerande partner är att ta reda på orsaken till att de utövar denna kontroll. Det kan bero på föräldrarnas exempel de presenterades som ett barn. Om en förälder ansågs vara mer dominerande än den andra, kan denna modell bli ingrodd i barnet. Som vuxen kan de omedvetet härma denna typ av kontroll. Annan möjlig förklaring till beteendet hos en kontrollerande partner kan hittas i tidigare relationer. Om ett tidigare förhållande upphörde på grund av ett bristande förtroende eller någon form av svek kan detta fortsätta till framtida relationer. En kontrollerande partner kanske inte inser att de håller på att styra i den mån det är skadligt för relationen.

Det finns många sätt att en kontrollerande partner kan utöva sin kontroll. Det kan ske i form av helt enkelt ringa sin partner att ständigt kontrollera dem. Det kan ske i form av verbala kränkningar och ständiga argument. Om de lämnas därhän, kan det ofta leda till misshandel och våld i hemmet.

Det första steget att ta med en kontrollerande partner är att upprätta kommunikation. De bör vara medvetna om att denna form av kontroll är inte acceptabelt för dig. Detta bör talade om i början av förhållandet att de kontrollerande partner för att förverkliga deras beteende tolereras inte. Tyvärr i många fall det kontrollerande partner inte kommer att acceptera att de beter sig på något sätt utöver det vanliga. Tidigare partner kan ha accepterat denna form av beteende. Om en kontrollerande partner inte har ställts inför om deras uppträdande före, kan de inte se något fel med denna typ av beteende. När man talar om problemet, kan den kontrollerande partner blir arg och defensiv. Den ilska som de visar är också en form av kontroll, vill de samtalet att stoppa och inte diskuteras ytterligare. Om de är ovilliga att diskutera frågan om det kan finnas något annat alternativ än att ett steg bort från situationen tills de är villiga att diskutera det.

Problemet med kontrollerande beteende i relationer är utbredd. En relation bygger på ömsesidigt förtroende och respekt. Om en partner vill kontrollera allt att den andra partnern gör det är ett osunt förhållande. Beteendet kan få konsekvenser i framtiden relationer och om barn är inblandade kan påverka de sätt de ser relationer i sitt vuxna liv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.