Vilken typ av vitaminer behöver jag ta?

Medan idealiskt sätt att få vitaminer genom att äta en hälsosam kost, inte alla vitaminer är lika absorberas av alla människor. Förutom vissa villkor tyder på att vissa vitamintillskott definitivt bör läggas till dieter. Till exempel personer med Irritable Bowel Syndrome (IBS) har svårigheter att klara vitaminer från mat, och kan dra nytta av en god och lättsmält multi-vitamintillskott.

Vilka vitaminer man tar måste anpassas till individ. En gravid kvinna, till exempel, borde börja ta en graviditet med flera vitamin som innehåller folsyra före befruktningen. Intag av folsyra minskar avsevärt risken för vissa fosterskador vid ett dagligt belopp fattas före kvinnan uppfattar.

Någon som är på en kalorifattig kost kan även behöva en bra multi-vitamin eftersom personen kan inte får tillräckligt med vitamin belopp från sina livsmedel. Vegetarianer behöver särskilt vitamin B12, som ofta saknas i den vegetariska kosten. Människor som inte kan konsumera mjölkprodukter förlorar på D-vitamin, kalcium, magnesium och kalium.

De flesta läkare rekommenderar också att alla kvinnor ta ett dagligt kalciumtillägg. Detta gäller särskilt för kvinnor som kommer till deras 30-talet och äldre, eftersom kalcium kan hjälpa förebygga osteoporos. Många har också nytta av A-vitamin i fiskolja och linfröolja, som har humör som reglerar förmåner och kan vara till hjälp att förebygga hjärtsjukdomar. Vitamin A nivåer bör noggrant reglerad, eftersom för mycket A-vitamin har kopplats till fosterskador. De med oegentligheter hjärtrytmen ska inte heller ta fiskolja, eftersom det kan faktiskt öka risken för att ha en farlig arytmi.

Människor som är äldre eller yngre barn som har mycket kräsna matvanor kan också dra nytta av att ta vitaminer som har ett grundläggande utbud av olika vitaminer. Observera att kalcium och vitaminer järn eller mineraler bör aldrig tas tillsammans, eftersom järn stör kalciumabsorptionen. Personer med immunbrist bör också ta ett multivitamintillskott.

Vitaminer inte bör vara en ersättning för en hälsosam kost Men eftersom det har visat att vitaminer i livsmedel tenderar att vara mycket lättare absorberas. Vidare innehåller mat ofta positiva ingredienser som man inte kan få från vitaminer. Mjölk till exempel innehåller kalcium och vitamin D samt magnesium och kalium. Enkelt att ta ett D-vitamintillskott inte helt kompensera från vad man saknar inte konsumerar mejeriprodukter.

Med alltför många vitaminer har också visat sig vara mycket ineffektivt. De flesta extra vitaminer, liksom extra C-vitamin är helt enkelt utsöndras via urinen och ger inte mycket nytta. Faktum är lika viktig som det kan vara att vissa vitaminer, är det lika viktigt att inte ta för många. Det bästa är att få rekommendationer från en läkare så att varje förslag vitaminer funkar bra med en s kostbehov, några mediciner man kan ta, och alla medicinska tillstånd man har.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.