Vilka är symtomen vid fibromyalgi?

Fibromyalgi kännetecknas av smärta som sträcker sig över hela kroppen. Smärtan är oftast förknippas med muskler och mjukdelar i kroppen. Villkoret är inte en sjukdom, genom ett syndrom som definieras av en uppsättning av symtom som samlats in under en diagnos. Det finns ingen känd orsak till fibromyalgi, är det känt att smärtan inte orsakar skador på muskler och mjukdelar i kroppen.

De vanligaste symtomen av fibromyalgi smärta i nacke, nedre rygg, axlar och höfter. Vissa patienter med fibromyalgi kommer också att klaga på smärta i händer och fötter, men dessa fall är ovanligare. Medan syndromet förknippas med muskler och mjukdelar smärta, dessa symptom på fibromyalgi är inte de enda vanligaste.

Andra symptom på fibromyalgi kan påverka det dagliga livet utan att ge smärta i kroppen. Trötthet, till exempel, är inte en av de smärtsamma symtom på fibromyalgi, men kan vara allvarliga att de påverkar varje dag aktiviteter, såsom personlig vård och arbete. Sömnsvårigheter, problem med koncentration, ångest och förstoppning finns även vissa symtom på fibromyalgi. På grund av att fibromyalgi är ett syndrom, symtomen på villkoret är ständigt föränderliga.

Av alla symtom på fibromyalgi, trötthet och sömnlöshet kan vara några av de svåraste att hantera. Patienter med fibromyalgi ofta vaknar efter en natts sömn känsla som om de har inte sovit alls. Detta kommer snabbt orsaka svår trötthet, som kan påverka körningen och andra dagliga aktiviteter och öka risken för depression och ångest.

medan symtomen av fibromyalgi kan tyckas vag, finns det några vanliga symtom. En av dessa är ömma punkter på kroppen som vanligen drabbas av syndromet. Dessa ömma punkter omfattar högst upp på axlarna, nacken, övre delen av bröstkorgen, övre och höfter sidan och inre knäna.

Inte varje patient med fibromyalgi kommer att känna av symtomen på samma nivå svårighetsgrad. Dessutom kan svårighetsgraden av symtomen varierar från lätt till svår över utvecklingen av syndromet. Vissa patienter kommer bara känna symtom på fibromyalgi för ett par dagar, medan andra kommer att lida i flera år.

Symtomen vid fibromyalgi är så lika många andra villkor, som kan lämna detta syndrom som en sista diagnos. Läkare kommer ofta att utesluta många andra villkor innan den stannar på den slutliga diagnosen fibromyalgi. Det finns effektiva behandlingar som är tillgängliga idag för att minska effekterna av fibromyalgi på patienten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.