Vilka är symtomen på zink förgiftning?

Zink är en mycket riklig element, som utgör en blåaktig vit metall i rent tillstånd. Zink är också mycket anpassningsbar och har många användningsområden, inklusive rosttrögt beläggning, blandning med andra metaller och används i träskyddsmedel. En liten mängd av zink är nödvändig för en balanserad människans kost. Men att utsättas för mer än 10 gånger den mängd som rekommenderas zink kan resultera i zink förgiftning. Zink förgiftning kan vara dödlig om den inte fångas och behandlas snabbt.

För friska vuxna, den rekommenderade dagliga dosen av zink varierar mellan 12 och 15 milligram. De flesta människor kan få den nödvändiga mängden zink naturligt, genom att äta livsmedel som har absorberat zink. Andra kan ta kosttillskott för att öka deras zink intag. Dietary zink förekommer i de flesta multivitaminer och även som en vanlig p-piller. Det är ovanligt för människor att uppleva zink förgiftning på grund av intag av föda som zink, så länge som rekommenderad dosering av en läkare följs.

Det finns andra källor till zink som kan leda till zink förgiftning, dock. Arbetare i fabriker som använder zink eller zinklegeringar utsätts ofta för höga halter av zink. I Arbetarskyddsstyrelsens Administration (OSHA) i USA reglerar mängden zink individer kan utsättas för på arbetsplatsen. Webbplatser som är smittade ofta innehåller zink som läcker ut i marken och kan förorena dricksvattnet också.

Zink är en intestinal irriterande, och det första tecknet på zink förgiftning är oftast intestinala nöd. Detta inkluderar kräkningar, magkramper, diarré och illamående. Ytterligare symtom på zink förgiftning är lågt blodtryck, urinretention, gulsot, kramper, ledvärk, feber, hosta och en metallisk smak i munnen. Om dessa symptom uppstår och exponering för zink är misstänkt, den som berörs bör ges massor av mjölk eller vatten och fördes till ett sjukhus. En giftcentral kan ge en remiss till ett sjukhus, tillsammans med andra förslag för att göra patienten bekväma.

Zink anses vara ett heavy metal, vilket innebär att det är tätt och att relativt låga halter av grundämnet i kroppen kan leda till tungmetallförgiftning. Symptomen på zink förgiftning liknar andra typer av tungmetallförgiftning. På grund av detta, exponering för alla typer av heavy metal bör avslöjas för medicinsk personal.

Om den inte behandlas, eller om en hög nivå av exponeringen fortsätter kan zink förgiftning vara dödligt. Exponering för ohälsosamma nivåer av zink bör begränsas för alla åldrar. Föräldrar bör hålla zink tillskott utom räckhåll för barn, samt att hålla sina barn borta från förorenat mark och vatten. Andra vuxna bör vara medvetna om sin arbetsplats miljöer, och bör följa medicinska rekommendationer om zink tillskott. Om bor i ett förorenat område bör filtrerat vatten användas och jord störningar bör undvikas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.