Vilka är symtomen på bröstcancer?

I de flesta fall har tidig bröstcancer några symtom. De flesta kvinnor och män, eftersom båda kan utveckla bröstcancer, kan notera bröstcancer genom upptäckt en knöl i bröstet eller i armhålan. Klumpar inte nödvändigtvis betyda att du har bröstcancer. I omkring 90% av fallen klumpar är godartade, men det bästa sättet att avgöra om en knöl kan vara en av de verkliga symtom på bröstcancer är att kontakta din läkare. De kan be dig att genomgå en nål biopsi för att kontrollera cancerceller, eller att göra ett mammogram att visualisera bröstet och utesluta bröstcancer.

Andra symtom på bröstcancer kan noteras i typiska fall. Det kan vara utsläpp från bröstvårtorna, ofta rött eller visas blodig. Observera att bröstvårtan kommer säkert att inträffa en tid efter att du har haft ett barn eller slutat amma, och ibland även när du tar vissa typer av läkemedel. En läkare kan ta ett utstryk av ansvarsfrihet att leta efter förekomst av maligna celler.

Flera ytterligare symtom på bröstcancer omfattar dimpling i huden runt bröstet, invertering av bröstvårtan, förändringar i storlek eller form av ett bröst bara, och utslag på eller runt bröstvårtan. Vad som gör dessa symtom på bröstcancer förvirrande och ibland förbises är att var och en av dessa saker kan orsakas av andra förhållanden. Men med tanke på den snabba spridningen av sann bröstcancer är det alltid bäst att kontrollera dessa symptom ut genom att se en läkare.

Det finns några sällsynta typer av bröstcancer som är lättare att upptäcka. Inflammatorisk bröstcancer, till exempel, är förknippad med hela bröstet är svullet (inflammation). Andra symtom på bröstcancer av denna typ inkluderar extrem ömhet i bröstet, och bröstet byta färg till röd. När bröstet är mycket inflammerad är porerna på huden kan vara mycket påtaglig, och en del jämför utseendet på ett apelsinskal. Hela bröstet kan kännas varm vid beröring och kan känna inte bara svullen utan även styva eller företag.

Ännu en sällsynt bröstcancer kallas Pagets sjukdom i bröstvårtan eller bröst Pagets sjukdom kan se ut som ett utslag över hela bröst. Utslagen verkar fjällande och är vanligen kliande och obekväma. Människor misstag ofta denna cancer för eksem, men spridningen av utslag kan bidra till att avgöra bröst Pagets sjukdom, förutom att göra en nål biopsi. Utslagen börjar oftast på bröstvårtorna omfattar vårtgården och sedan sprider sig till huden som omger bröstvårtan. Om du noterar ett utslag på bröstvårtan som kvarstår i mer än ett par dagar och sedan sprider sig ska du se definitivt en läkare.

Många kvinnor och män inte har symtom på bröstcancer i tidigt stadier och missar klumpar tidigt. Det kan inte nog betonas hur oerhört viktigt det är att genomföra regelbundna månatliga egen examen av brösten. Det är också viktigt för kvinnorna att börja med mammografi i tidiga 40-årsåldern, om de inte är trevliga, att hjälpa till med tidig upptäckt. Mammografi ska börja tidigare om du har en släkthistoria av tidig debut bröstcancer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.